TSMC може збільшити виробничі потужності в Японії на фоні проблем із запуском заводу в США

Компанія TSMC зіткнулася з низкою труднощів під час запуску свого заводу в штаті Аризона, США. Ми вже писали про проблему з постачанням та налаштуванням обладнання. Через це плановий старт виробництва змістився з 2024 на 2025 рік. Тепер стали відомі деякі нові подробиці.

У США компанія TSMC зіткнулася з опором місцевих профспілок під час спроби залучення тайванських фахівців для встановлення та налагодження обладнання. Загальні витрати підприємства на запуск нового виробництва зростають. Також не дуже вдало обрано місце для заводу — один із найпосушливіших штатів, а для виробництва напівпровідників потрібен стабільний доступ до великих обсягів води.

На цьому тлі все привабливіше виглядає Японія. Тут вже йде планова підготовка до запуску заводу на острові Кюсю, який випускатиме чипи за технологією 16 нм та 28 нм. І вже планується будівництво другого заводу для «тонкіших» техпроцесів. Підготовка першого підприємства відбувається строго за планом. І TSMC подобається загальний рівень робочої культури, де зарплати нижчі, а співробітники звикли до переробіток. Японія виглядає найпривабливішим місцем для зовнішньої експансії TSMC. І згідно з чутками, в компанії вже розглядають варіанти розширення виробництва на заводі в Кюсю з можливістю запуску лінії для передових техпроцесів.

Японський уряд активно субсидує нові підприємства напівпровідникової індустрії, щоб повернути країні передові позиції в індустрії. Місцева компанія Rapidus планує запустити найближчими роками виробництво 2-нм чипів на новому заводі на острові Хоккайдо. За оцінками фахівців, на цей проєкт буде залучено інвестицій на суму від 37 до 54 мільярдів доларів.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Всі новини за 13.09.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: