Intel анонсувала 288-ядерні серверні процесори Sierra Forest

Під час виступу на конференції Intel Innovation 2023 голова компанії Intel Пет Гелсінгер (Pat Gelsinger) поділився планами щодо розвитку асортименту серверних процесорів. Він підтвердив, що 14 грудня відбудеться реліз чипів Xeon Scalable 5-го покоління, відомих під кодовим ім'ям Emerald Rapids. Вони випускаються за технологією Intel 7 та підтримуватимуться актуальною платформою Eagle Stream.

Втім, найбільший інтерес представляють серверні процесори Sierra Forest та Granite Rapids, реліз яких запланований на наступний рік. В обох випадках використовується багаточипове компонування, а головна відмінність криється в типі x86-ядер. Якщо Intel Granite Rapids базуються на високопродуктивних P-ядрах, то у CPU Sierra Forest задіяні виключно енергоефективні E-ядра, а головна «фішка» криється в їх кількості.


Intel Sierra Forest

Серверні чипи Intel Sierra Forest запропонують до 288 E-ядер та мають скласти конкуренцію процесорам AMD EPYC Bergamo (Zen 4c). У нових «камінцях» використані дві мікросхеми Compute Tile, кожна з яких містить по 144 E-ядра, та пара чипів введення-виведення. Для випуску цих кристалів використані технології Intel 3 та Intel 7 відповідно.


Intel Granite Rapids

Процесори Intel Granite Rapids мають аналогічну конструкцію, але в них використано три мікросхеми Compute Tile з P-ядрами. Максимальне число x86-ядер, за попередньою інформацією, становитиме близько 128 штук, проте всі вони підтримують технологію Hyper-Threading, яка недоступна на E-ядрах Sierra Forest. Більше подробиць про новинки буде розкрито наступного року.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Всі новини за 20.09.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: