Розкрито головні особливості мікроархітектур AMD Zen 5 та Zen 6

У вільному доступі опинилася пара конфіденційних слайдів AMD, на яких розкриваються особливості майбутніх процесорних архітектур. Їх опублікував YouTube-канал Moore's Law is Dead. Документи стосуються мікроархітектур Zen 5 та Zen 6, чий дебют запланований на 2024 та 2025 роки відповідно.

AMD Zen

Для випуску процесорів AMD Zen 5 будуть використовуватися 3- та 4-нм технології. Компанія розраховує, що нова архітектура принесе 10-15% приріст IPC (числа виконуваних за такт інструкцій) щодо Zen 4. Готується варіант ядер з низьким енергоспоживанням, а також 16-ядерний блок CCX. Тут, ймовірно, йдеться про архітектуру Zen 5c. Нагадуємо, що в актуальних процесорів EPYC Bergamo та Siena (Zen 4c) на одному чиплеті об'єднані два 8-ядерні блоки CCX.

AMD ZenAMD Zen

Для Zen 6 заплановано перехід на 2- та 3-нм технології виробництва. Ця архітектура має забезпечити 10% приріст IPC щодо Zen 5 та серед іншого принесе інструкції FP16 для прискорення алгоритмів машинного навчання. Максимальна кількість ядер в одному блоці CCX зросте до 32 шт. Знову ж таки, тут напевно йдеться про архітектуру Zen 6c, що розробляється з прицілом на серверні чипи. Завдяки 32-ядерним CCX компанія AMD зможе суттєво наростити кількість ядер у CPU EPYC та більш ефективно конкурувати з Intel, яка вже анонсувала 288-ядерні Xeon.

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Всі новини за 29.09.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: