OpenAI думає про створення власного чипа для ШІ

Компанія OpenAI відома своїми програмними рішеннями на базі штучного інтелекту, а її ChatGPT продовжує завойовувати світ. Тепер з'явилася інформація, що у компанії будують плани щодо випуску спеціалізованих чипів для ШІ. OpenAI зіткнулася з нестачею обчислювальних рішень для реалізації своїх завдань. Під час обговорення цієї проблеми всередині компанії висувалися різні варіанти, серед яких тісніша співпраця з Nvidia та реалізація власного проєкту з випуску чипів.

Генеральний директор Сем Альтман зробив питання закупівлі графічних процесорів Nvidia одним із пріоритетних. З 2020 року OpenAI розробляє та навчає свій генеративний штучний інтелект на величезному суперкомп'ютері, побудованому Microsoft, який використовує 10000 графічних процесорів Nvidia. Обслуговування такого обчислювального центру коштує дорого. За оцінками аналітиків, кожен запит коштує приблизно 4 центи. Якщо кількість запитів сягне хоча б десятої частки від рівня запитів Google, то компанії OpenAI доведеться щороку витрачати 48 мільярдів на підтримку працездатності обчислювальної інфраструктури та по 16 мільярдів на рік для закупівлі нових процесорів.

За таких витрат розробка власного спеціалізованого чипа може бути гарною альтернативою. Втім, поки не ясно, чи дійсно OpenAI рухатиметься в цьому напрямку. Але це цілком реально, оскільки Amazon, Google та Meta вже розробляють власні чипи для ШІ. За чутками навіть компанія Microsoft, яка є одним із головних спонсорів OpenAI, працює над таким чипом. Щоб увійти до когорти цих компаній, OpenAI потрібно пройти великий шлях. Прискорити процес розробки допомогло б придбання якоїсь спеціалізованої компанії з напівпровідникової індустрії або тісна співпраця з кимось із провідних гравців у цій сфері. Тому не можна виключати, що в майбутньому ми побачимо несподівані придбання та комерційні угоди.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Всі новини за 06.10.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: