Розбираємось у планах AMD щодо розвитку асортименту мобільних процесорів

У вільному доступі опинилися плани AMD щодо випуску мобільних процесорів. Ними поділився YouTube-канал Moore's Law is Dead, який встиг зарекомендувати себе як надійне джерело. Згідно з наданою інформацією, у найближчі два роки топові рішення AMD для ноутбуків будуть використовувати архітектуру Zen 5 та 4-нм техпроцес.

AMD Dragon Range
AMD Dragon Range

На опублікованому слайді розкриваються плани AMD щодо різних сегментів ринку. У разі процесорів для ноутбуків мейнстрім-рівня компанія не цурається «рефрешу» чипів на старих архітектурах, тому на них ми сьогодні зупинятися не будемо.

По-справжньому новими процесорами стануть APU Strix Point. В них компанія об'єднає 12 ядер Zen 5, причому деякі джерела вказують на зв'язку чотирьох Zen 5 й восьми Zen 5c, вбудовану графіку покоління RDNA 3.5 та новий блок для прискорення операцій штучного інтелекту. Ці чипи є наступниками актуальних APU Phoenix та дебютують орієнтовно в середині 2024-го.

AMD

Для топових ігрових ноутбуків у 2025 році вийдуть процесори Fire Range. Вони отримають до 16 ядер Zen 5, а деякі моделі зможуть похвалитися додатковим L3-кешем завдяки технології 3D V-Cache. До речі, такі рішення є і в сімействі Dragon Range (Ryzen 9 7945HX3D).

На 2025 рік також заплановано реліз процесорів AMD Strix Halo. Відмінною рисою цих «камінців» стане потужний графічний блок з архітектурою RDNA 3.5 — у топових моделей він налічуватиме відразу 40 Compute Units. Оснащення чипів також включає до 16 ядер Zen 5 та новий блок для прискорення ШІ-алгоритмів.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Всі новини за 01.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: