Китайська фірма Loongson обіцяє представити відеокарту рівня Radeon RX 550 наступного року

Китайські компанії продовжують активно розробляти власні GPU. За останні кілька років свої рішення у цій сфері представили Biren, Innosilicon, Jingjia Micro, Gitstar та Moore Threads. Найчастіше в Мережі згадуються Moore Threads MTT S80 та MTT S70, які за хороших технічних характеристик мають погану програмну оптимізацію, що призводить до низької продуктивності. Тепер до цього напрямку підключається Loongson Technology, відома завдяки однойменним процесорам.

Офіційно оголошено, що компанія працює над графічним прискорювачем 9A1000, який представлять у третьому кварталі 2024 року. Його продуктивність оцінюється на рівні старої відеокарти початкового рівня AMD Radeon RX 550. При цьому 9A1000 також підтримуватиме наукові обчислення та прискорення штучного інтелекту. На тлі обмежень американського уряду на продаж високопродуктивних GPU до Китаю, такі розробки набувають важливого значення. Навіть якщо подібні GPU виявляться неконкурентоспроможними у споживчому сегменті, вони знайдуть застосування у сфері спеціалізованих обчислень.

Також Loongson Technology активно працює над новим поколінням процесорів 3A6000. За чутками, це покоління має наздогнати AMD Zen 3 за рівнем IPC. Нагнати AMD і Nvidia на графічному ринку буде набагато складніше, адже крім потужних чипів потрібна широка програмна підтримка. Але в якийсь момент може з'явитися ще один повноцінний конкурент на ринку відеокарт.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Всі новини за 07.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: