Microsoft представила процесори для ШІ — Azure Maia 100 і Azure Cobalt 100

Компанія активно вкладається у розвиток ШІ-технологій. Microsoft є провідним інвестором Open AI та за чутками давно працює над власними апаратними рішеннями для обчислень ШІ. Тепер ці чутки отримали офіційне підтвердження. Microsoft представила спеціалізовані чипи для штучного інтелекту та генеративного ШІ — це Azure Maia 100 AI Accelerator та Azure Cobalt 100.

Процесор Microsoft Azure Maia 100 AI Accelerator оптимізований для навчання великих мовних моделей та видачі даних. Цей чип є альтернативою великим GPU та розрахований на роботу в рамках інфраструктури платформи Microsoft Azure. Гнучка архітектура цих ШІ-процесорів відкриває можливості для більш ефективного навчання моделей ШІ. Чипи будуть встановлюватися на спеціальні серверні плати та розміщуватись в центрах обробки даних Microsoft. Також згадується, що для Maia 100 передбачена спеціальна система рідинного охолодження.

Azure Cobalt 100 використовує архітектуру Arm. Це енергоефективний процесор зі 128 ядрами для забезпечення загальної продуктивності у хмарних пропозиціях. Вибір архітектури Arm був частиною загальної стратегії підвищення продуктивності на ват в ЦОД Microsoft.

Відомо, що Maia 100 AI та Cobalt 100 виготовляються за сучасним техпроцесом TSMC, але не уточнюється за яким. Також Microsoft поки не розкриває технічних подробиць щодо своїх нових чипів.

Джерело:
Microsoft
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Всі новини за 16.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: