Nvidia Blackwell: підтримка DisplayPort 2.1 та 3-нм техпроцес TSMC

Окрім більшої кількості CUDA-ядер та високошвидкісної пам'яті GDDR7 відеокарти GeForce RTX 50-ї серії отримають ще чимало важливих нововведень. Зокрема, графічні процесори Nvidia Blackwell, що лягли в їхню основу, будуть вироблятися за 3-нм технологією на фабриках TSMC. Сьогодні аналогічний техпроцес, наприклад, використовується під час випуску однокристальних систем Apple M3.

З переходом на архітектуру Blackwell відеокарти GeForce RTX також отримають підтримку стандарту DisplayPort 2.1. Він вже підтримується відеоадаптерами AMD Radeon RX 7000, тоді як у серії GeForce RTX 4000 Nvidia вирішила обмежитись DisplayPort версії 1.4a. Серед нововведень наступного покоління «зелених» відеокарт також очікується перехід на інтерфейс PCI Express 5.0 та оновлений (12+4)-контактний роз'єм живлення 12V2x6.

Якщо говорити про терміни релізу нового покоління GeForce RTX, то, наприклад, прискорювачі обчислень на базі архітектури Blackwell вийдуть у другій половині наступного року. Ігрові відеокарти, ймовірно, дебютують незабаром після цього, тобто наприкінці 2024 або на початку 2025 року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 35)