Розкрито головні особливості мобільних процесорів Intel Lunar Lake

Не встигла корпорація Intel випустити мобільні процесори Meteor Lake, як у вільному доступі опинилися матеріали, що розповідають про майбутнє сімейство чипів Lunar Lake. Вони створюються з прицілом на максимальну енергоефективність та вийдуть до кінця наступного року. Варто додати, що Intel також працює над CPU Arrow Lake для ноутбуків і десктопів.


Intel Meteor Lake

Процесори Intel Lunar Lake-MX прийдуть на зміну лінійці Meteor Lake-U, тобто використовуватимуться в тонких та легких ноутбуках. Для них характерний показник TDP в районі 8-30 Вт та багаточипове компонування з технологією Foveros, причому на одному текстоліті поруч із кристалами розпаяють мікросхеми пам'яті LPDDR5X-8533 сумарним об'ємом 16 або 32 ГБ. Цікаво, що 8-ватні версії Lunar Lake можуть використовуватися у пристроях із пасивною системою охолодження.

Intel Lunar Lake
Intel Lunar LakeIntel Lunar Lake

Для найбільш енергоефективної інтеграції програмного та апаратного забезпечення у роботі над CPU Lunar Lake бере участь корпорація Microsoft. Нові процесори отримають вісім ядер (чотири P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont), блок NPU 4.0 для прискорення операцій машинного навчання, а також інтегровану графіку покоління Battlemage на 8 Xe-ядер.

Вбудований GPU підтримує апаратне прискорення трасування променів, стандарти DisplayPort 2.1, HDMI 2.1 та декодування відеоформату VVC/H.266. Обчислювальна потужність графічного ядра досягатиме 3,8 Тфлопс, а в разі 12-ватної конфігурації вона становитиме 2,5 Тфлопс.

Intel Lunar LakeIntel Lunar Lake

З інших особливостей мобільної платформи Intel Lunar Lake-MX можна відзначити підтримку інтерфейсів PCIe 5.0, Thunderbolt 4, USB4 та бездротового стандарту Wi-Fi 7. Також додамо, що для випуску кристала з x86-ядрами використовуватиметься технологія TSMC N3B. Якщо говорити про модельний ряд Lunar Lake-MX, то він буде представлений як мінімум чотирма варіантами процесорів.

Intel Lunar Lake

Джерело:
AnandTech Forums

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Всі новини за 20.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: