Apple MacBook Air оснастили ультразвуковою системою охолодження

Стартап Frore Systems влаштував чергову демонстрацію можливостей ультразвукової системи охолодження AirJet. Вона, наприклад, вже була взята на озброєння компанією Zotac, яка оснастила таким кулером міні-ПК ZBox PI430AJ. Ще однією сферою застосування AirJet є тонкі та легкі ноутбуки, що компанія вирішила показати на прикладі Apple MacBook Air.

В експерименті брав участь MacBook Air на базі однокристальної системи Apple M2. Цей ультрабук оснащений пасивним охолодженням, що при тривалому високому навантаженні не тільки може доставити незручностей користувачеві внаслідок нагрівання корпусу, але й призводить до падіння продуктивності SoC через високу температуру. Усунути цей недолік могла б активна система охолодження, але від неї Apple вирішила відмовитися заради меншої товщини корпусу.

Фахівці Frore Systems показали, як за допомогою трьох модулів AirJet Mini можна покращити температурний режим та продуктивність Apple M2. Кожен такий модуль здатний розсіювати 5,25 Вт теплової потужності та має товщину всього 2,8 мм. За створення повітряного потоку в них відповідає набір мембран, що вібрують з ультразвуковою частотою

Щоправда, для встановлення трійці AirJet Mini усередині MacBook Air довелося йти на жертви, наприклад, прибрати роз'єм зарядки MagSafe або вивести назовні кабель живлення керуючої плати кулерів. Як зазначає Frore Systems, усередині лептопа все-таки можна безпроблемно розмістити ультразвуковий кулер, якби перед інженерами Apple було поставлене таке завдання.

Завдяки такій модифікації продуктивність Apple MacBook Air при тривалому навантаженні помітно зросла. Наприклад, через пів години роботи Shadow of the Tomb Raider на ноутбуці з пасивним охолодженням частота кадрів впала з 28 до 22 к/с, а модифікований лептоп продовжував видавати 27 к/с. У Cinebench R23 після кількох тестів їх показники склали 8380 та 8775 балів відповідно.

Власноруч виконати аналогічну модифікацію Apple MacBook Air пощастило YouTube-каналу Linus Tech Tips, чому присвячено останнє опубліковане відео.

Джерело:
The Verge

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Всі новини за 28.11.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: