Cerabyte розповіла про технологію зберігання даних довговічністю 5000 років

Німецька компанія Cerabyte вже тривалий час працює над новою технологією довговічного зберігання даних. Для цього планується використовувати спеціальні картриджі зі скла та кераміки. На пластину із надміцного скла наноситься шар кераміки завтовшки 300 мікрометрів. Запис та читання здійснюється за допомогою мільйонів лазерних променів.

Мікроскопічний візерунок, що створюється лазерами на керамічній поверхні, нагадує сучасні QR-коди. Картридж розміром із долоню має вмістити до 10000 ТБ даних.

Також Cerabyte вперше показала, як має працювати готова система зберігання даних із такими носіями. Це окрема стійка для читання/запису та стійка для зберігання носіїв. У разі потреби картридж переміщується з бібліотеки до стійки для читання або випалювання візерунків. Після завершення операції носій повертається на своє місце. Детальніше в офіційному відео.

Розробник стверджує, що це енергоефективна, швидка та масштабована технологія для зберігання великих даних. Така система зберігання потребує мінімального енергоспоживання, а інформація на керамічних накопичувачах може зберігатись до 5000 років. Такий спосіб зберігання інформації набагато ефективніший за традиційні методи на базі жорстких дисків і спеціалізованих стрічкових накопичувачів. А висока щільність запису інформації має забезпечити високу швидкість доступу до даних.

Cerabyte припускає, що масове впровадження нової технології розпочнеться до 2030 року.

Джерело:
TechRadar

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Всі новини за 03.12.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: