Huawei та SMIC під санкціями освоїли випуск 5-нм чипів

Китайський гігант Huawei за останній рік зробив дивовижний технічний ривок. Компанія з 2020 року перебуває під санкціями США. Починалося все з обмежень на постачання телекомунікаційного обладнання Huawei для мереж 5G, а закінчилося обмеженнями на ліцензування технологій та заборону виробництва чипів для даної компанії. Але всупереч усім труднощам Huawei успішно рухається вперед. Цього року було представлено смартфони Huawei Mate 60 Pro на базі китайського SoC Kirin 9000S, який повністю виробляється в Китаї. І головним сюрпризом стало те, що цей 12-ядерний чип виготовлений за технологією, яка аналогічна 7 нм.

На початку місяця стало відомо, що Huawei вже готова запропонувати реальні процесори на тонкішому техпроцесі 5 нм! Такі CPU помічені у ноутбуках для внутрішнього китайського ринку. Це Kirin 9006C з 8 ядрами на базі архітектури Arm (4 ядра Cortex A77 та 4 ядра Cortex A55). Тепер з'явилися чутки, що наступна серія смартфонів Huawei P70 також використовуватиме 5-нм чипи. Ймовірно, це буде той самий Kirin 9006C. При цьому компанія має амбітні плани та прогнози на постачання близько 100 мільйонів смартфонів наступного року.

Всі чипи виробляються китайською компанією SMIC, яка теж зазнає труднощів через санкції та обмеження на постачання літографічного обладнання. Але навіть із цими обмеженнями Китай робить лякаючі успіхи. Одночасно йдуть розробки власного устаткування для виробництва напівпровідників. Нещодавно була інформація, що китайська SMEE готова випускати власний літографічний сканер для техпроцесу 28-нм на базі внутрішніх технологій.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Всі новини за 11.12.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: