JEDEC опублікувала специфікації компактних модулів оперативної пам'яті CAMM2

Організація JEDEC затвердила новий форм-фактор модулів оперативної пам'яті. Він отримав назву CAMM2 (Compression Attached Memory Module) та розглядається як потенційний наступник давно знайомого формату SO-DIMM. Головними особливостями CAMM2 є компактніші розміри та можливість використання більш високошвидкісних мікросхем пам'яті.

CAMM2
Фото StorageReview

Стандарт CAMM розпочав свій шлях як власна розробка Dell. У квітні 2022-го компанія представила перші ноутбуки, обладнані незвичайними модулями оперативної пам'яті. Особливістю нового рішення була на 57% менша товщина порівняно з чотирма SO-DIMM за аналогічної місткості (128 Гбайт). Для підключення такого модуля ОЗУ використовується спеціальний роз'єм із пружинними контактами.

CAMM2CAMM2

У документах JEDEC описано ключові параметри модулів CAMM2. Допускається випуск одно- та двоканальних рішень із мікросхемами DDR5, а також планок із чипами LPDDR5(X). Місткість може варіюватися в діапазоні від 8 до 128 Гбайт. Що стосується габаритів, то довжина модуля CAMM2 становить 78 мм, а ширина — від 29,6 до 68 мм.

CAMM2

Очікується, що перехід на новий стандарт почнеться наступного року, наприклад, Micron має намір запустити в середині 2024-го масове виробництво модулів LPCAMM2 зі швидкістю 8533 МТ/с та обсягом від 16 до 128 Гбайт.

Джерело:
JEDEC

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Всі новини за 11.12.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: