Голова Intel вважає, що закон Мура уповільнюється, але ще працює

Протягом багатьох років розвиток мікроелектроніки відбувався відповідно до так званого закону Мура. Згідно з ним кількість транзисторів на кристалі мікросхеми подвоюється кожні два роки. Але з кожним роком освоювати нові техпроцеси та зменшувати габарити транзисторів стає складніше. Однак на думку Пета Гелсінгера (Pat Gelsinger), генерального директора Intel, закон все ще працює, хоча він уповільнився. Тепер подвоєння кількости транзисторів відбувається з періодичністю три роки.

Своїми думками щодо цього Гелсінгер поділився під час виступу в Массачусетському технологічному інституті. Він визнав, що золота епоха закону Мура пройшла, подвоєння кількості транзисторів дається дедалі складніше. Але розробки нових технологічних вузлів та нових технологій пакування чипів продовжуються. Тому Intel планує до 2030 року створити чип із трильйоном транзисторів замість 100 мільярдів транзисторів у найбільшому сучасному чипі. Це буде можливо завдяки новим транзисторам RibbonFET, системі подачі живлення PowerVIA, технологічним вузлам нового покоління та тривимірному пакуванню чипів (3D chip stacking). Хай там що, ніхто не зупинить прогрес, доки не закінчиться таблиця Менделєєва.

Але з економічного боку все стало набагато складніше. За словами Гелсінгера сім-вісім років тому сучасна фабрика коштувала близько 10 мільярдів доларів, а зараз близько 20 мільярдів доларів.

Сам Гелсінгер завжди був прихильником закону Мура і раніше публічно боронив його. Стратегію переходу до 2,5D і 3D-чипів він називав «Законом Мура 2.0».

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Всі новини за 26.12.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: