Китай значно наростив закупівлю літографічного обладнання

На тлі санкцій, які обмежують постачання до Китаю високопродуктивних чипів та закупівлі передового літографічного обладнання, країна збільшує закупівлю доступних літографів. За даними китайської преси, у листопаді поточного року був справжній стрибок у закупівлях, коли сума закупівель зросла на 1050%! У листопаді до Китаю загалом надійшло 42 літографічні системи на загальну суму 816,8 мільйона доларів. Шістнадцять систем прибуло з Нідерландів, їхня вартість склала 762,7 мільйона доларів, що в десять разів більше, ніж у попередньому році. У жовтні Китай імпортував 21 систему з Нідерландів. Японські компанії Canon і Nikon також постачали до Китаю інструменти для літографії.

Основним постачальником літографічних систем до Китаю залишається ASML, і компанія продовжує активно продавати  літографічне обладнання, яке не потрапило під обмеження уряду США. І більшість китайських замовників зосереджено на зрілих техпроцесах рівня 28 нм.

Китайські виробники чипів намагаються досягти певної незалежності та явно побоюються нових обмежень з боку США. При цьому країна все одно залежить від імпортного обладнання від ASML, Canon та Nikon. За підсумками 2021 року менш як 5% обладнання для літографії вироблялося безпосередньо в Китаї.

Проте країна робить певні успіхи. Цього року несподівано Huawei та SMIC представили власні чипи Kirin 9000S за технологією 7 нм та нібито змогли освоїти 5 нм для Kirin 9006C (але це не точно). Також ходять чутки, що SMIC намагається розробити свої 3 нм без EUV. За підсумками року китайський гігант SMIC збільшив капітальні витрати до $7,5 млрд, попри падіння доходів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Всі новини за 27.12.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: