Вивчаємо будову однокристальної системи AMD Van Gogh у складі Steam Deck

Ентузіаст Fritzchens Fritz, який прославився завдяки знімкам «голих» кристалів CPU та GPU, поділився детальними фото 7-нм однокристальної системи AMD Van Gogh. Пересічним геймерам та ПК-ентузіастам вона відома як «серце» портативного ігрового комп'ютера Steam Deck. Однак цей кристал також використовується в окулярах змішаної реальності Magic Leap 2, що обумовлює ряд цікавих особливостей SoC.

AMD Van Gogh

Відео із докладним аналізом внутрішньої структури AMD Van Gogh було опубліковано на YouTube-каналі High Yield. Нижче наведено зображення з поясненнями. Тут чітко видно основні елементи SoC: чотири ядра Zen 2 з 4-МБ кешем третього рівня, 128-бітний інтерфейс пам'яті LPDDR5, графічний блок RDNA 2-го покоління на 8 Compute Units, відеоблок VCN 3.0 та різні зовнішні інтерфейси. Цікаво, що з портів USB і ліній PCI-E 3.0, що фізично присутні в SoC, в Steam Deck активний мінімальний набір.

AMD Van Gogh

Втім, увагу ентузіаста привернула ділянка кристала праворуч від iGPU. Вона займає приблизно 13% усієї мікросхеми та, на думку High Yield, є блоком комп'ютерного зору CVPE, який використовується Magic Leap 2. У версії однокристальної системи для Steam Deck цей модуль деактивований. Також є теорія, що у «рефреші» Van Gogh для Steam Deck OLED блок CVPE був повністю вирізаний, що разом із переходом на 6-нм техпроцес дозволило істотно зменшити площу кристала.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Всі новини за 27.12.2023 [ стрічка ]

Останні огляди: