Нові чутки про майбутнє покоління відеокарт Intel Arc Battlemage

З'явилася нова інформація щодо наступного покоління відеокарт Intel. Блогер з каналу Moore's Law Is Dead поділився своїми інсайдами щодо термінів виходу Arc Battlemage та можливих характеристик. Частина цієї інформації з'являлася й раніше, але він розповів і щось нове.

Реліз Intel Arc Battlemage відбудеться не раніше четвертого кварталу 2024 року та навіть може бути перенесений на початок 2025 року. Intel зосередиться на десктопних версіях та не планує окремі відеокарти для мобільного сегменту. Але тут треба зауважити, що йдеться про прискорювачі на окремій платі. Зараз багато виробників ноутбуків вже розпаюють GPU на основній материнській платі разом із CPU, і появу мобільних Arc Battlemage у такому форматі ніхто не виключає. Якщо говорити про актуальне покоління, то була мобільна Intel Arc A770M, але вона використовувалася в основному у компактних системах Intel NUC 12 Serpent Canyon.

Старші моделі Arc Battlemage використовуватимуть графічний процесор G31. Тут заплановано два варіанти — з 512 та 448 виконавчими блоками EU, обидва отримають 16 гігабайтів пам'яті на 256-бітній шині. Також можливий третій варіант із 384 блоками EU, але його поява під питанням.

Молодші відеокарти будуть базуватися на графічному процесорі G21 — старша відеокарта отримає 320 EU та 12 ГБ пам'яті, середня 256 EU та 10 ГБ пам'яті, а найпростіша отримає 256 EU та 8 ГБ пам'яті. Очевидно, що у версії на 12 ГБ буде шина 192 біт, інші прискорювачі отримають шину розрядністю 128 біт.

Нові GPU Battlemage нібито будуть виконані за техпроцесом 5 нм, але це може бути помилкою автора, оскільки раніше були чутки про 4 нм. Відзначимо, що існуюча відеокарта Intel Arc A770 вже має GPU із 512 EU. У новому поколінні продуктивність цих блоків зросте на величину від 30% до 100%. Причому друге значення реальніше, оскільки були чутки про подвоєння шейдерних юнітів усередині EU. Відеокарти будуть оснащені пам'яттю GDDR6X та GDDR6. Відносно актуального покоління Intel це якісне зростання продуктивності, але навряд чи флагман Arc Battlemage перевершить GeForce RTX 4070 Super або RTX 4070 Ti, які на той час можуть втратити актуальність. Також не забуватимемо про те, що Intel покращує програмну підтримку і постійно підвищує продуктивність Arc, особливо в старих іграх. Тому навіть за відсутності потужних рішень у топовому сегменті Intel має шанси представити відмінних конкурентів Nvidia в середньому ціновому сегменті.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)