Вийшла модифікація UEFI для активації Resizable Bar на старих процесорах, аж до Sandy Bridge

Функція Resizable Bar (або AMD Smart Access Memory) є обов'язковою для сучасних відеокарт та систем. Вона забезпечує прямий доступ до пам'яті відеокарти та дозволяє процесору швидше працювати з великими обсягами даних. Залежно від програми це може забезпечувати прискорення від 5% до 24%. Функція, безумовно, корисна, але не доступна на старих ПК. При цьому технічно вона є частиною специфікацій PCI Express 2.0, і теоретично її можна активувати й на старих системних платах.

Тепер це можливо завдяки спеціальній модифікації xCuri0. Розробник виклав патч для старих плат, який перевіряє прошивку UEFI на сумісність та модифікує її, активуючи Resizable Bar. Цей спосіб працює навіть на старих платах 2011 року під процесори Intel Sandy Bridge.

Але треба враховувати, що для роботи Resizable Bar потрібна сумісна відеокарта. У випадку Nvidia це серія GeForce RTX 30 або новіше. Також не завжди це забезпечує прискорення, іноді спостерігається падіння продуктивності. Тому AMD та Nvidia використовують спеціальні профілі, які активують Resizable Bar та SAM лише для окремих ігор.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 50)

Всі новини за 05.02.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: