П'ять найкращих процесорів AMD усіх часів за версією Tom's Hardware

Щороку ми стежимо за протистоянням AMD та Intel у процесорному сегменті. Компанія AMD спочатку відставала при розробці x86-чипів, але періодично в неї були злети, коли їй вдавалося похитнути позиції конкурента. Фахівці Tom's Hardware вирішили згадати видатні процесори AMD та назвати п'ять найкращих моделей усіх часів.

На перше місце ставлять процесор Ryzen 9 3950X. Він з'явився в момент, коли AMD вже повернулася до «вищої ліги» після тривалого невдалого періоду. Перші процесори Ryzen на архітектурі Zen були не ідеальними, але вони запропонували нову архітектуру та велику кількість ядер. Конкурент наздогнав їх за кількістю ядер із випуском лінійки Core 9-го покоління. Але Intel так і не змогла відійти від техпроцесу 14 нм, й архітектурні покращення кожного нового покоління були мізерні. Тому перед анонсом нових процесорів AMD Zen 2 всі розуміли, що це майбутні лідери. Питання було лише у тому, наскільки вони обійдуть конкурентів від Intel.

У 2019 році було представлено Ryzen 3000 на базі передового техпроцесу 7 нм. Продуктивність за такт (IPC) зросла на 15% відносно минулого покоління, ядер побільшало, а робочі частоти стали вищі. Завдяки чиплетному дизайну AMD запропонувала рекордну кількість ядер у старших CPU. Флагманський Ryzen 9 3950X отримав 16 ядер, які обробляють 32 потоки, кеш L3 об'ємом 64 МБ і частоту Turbo Boost до 4,7 ГГц. На той час найкращий процесор Intel в особі Core i9-9900K пропонував лише 8 ядер (16 потоків). Новий обчислювальний монстр AMD міг скласти конкуренцію серверним процесорам, але був доступний у споживчому сегменті для плат під звичайний сокет AM4. Поступово AMD закріпила успіх, випустивши процесори Threadripper для HEDT-платформи sTRX4. Старший Threadripper 3990X з 64 ядрами (128 потоків) був майже вдвічі швидшим за Intel Xeon W-3175X.

Друге місце у рейтингу віддано процесору Athlon 64 3000+. Це перший 64-бітний чип для домашніх систем, який з'явився у 2003 році. Заснований він на архітектурі K8, яка стала розвитком надуспішної архітектури K7. Минуле покоління AMD помітно похитнуло позиції Intel, що призвело до гонки за частотами в нових Pentium. В якийсь момент ця стратегія допомогла повернути першість, але вона ж потім і поховала процесори Intel NetBurst. Експансія архітектури K8 розпочалася із серверних процесорів Opteron, а за кілька місяців з'явилися перші CPU для споживчого сегмента. У Tom's Hardware відзначають саме Athlon 64 3000+, як процесор із найбільш вдалим поєднанням продуктивності та ціни серед старших моделей того періоду. Перші Athlon 64 випускалися під Socket 940 для систем із двоканальним доступом до регістрової пам'яті, потім з'явилися варіанти під Socket 754 для дешевших систем з одноканальною пам'яттю, а вже пізніше — під Socket 939 з двоканальною пам'яттю. І якийсь час ці платформи співіснували на ринку. Сама архітектура K7 пережила кілька оновлень, періодично покращувалась та нарощувала обсяг кеш-пам'яті.

Третє місце зайняв процесор Ryzen 7 1700, який став символом відродження AMD. Успіх Athlon 64 був піковим моментом, наступному поколінню процесорів Phenom було складніше конкурувати з новими Intel Core. А з виходом процесорів FX та Bulldozer компанія остаточно скотилася в аутсайдери. Дійшло до того, що у 2015 році почали говорити про потенційне банкрутство AMD. Великі надії були покладені на майбутню архітектуру під кодовою назвою Zen. Значні зусилля інженерів були спрямовані на підвищення однопотокової продуктивності, щоб наздогнати Intel. «Червона» команда вклалася навіть у маркетинг, пафосно презентувавши нове покоління під час великої трансляції New Horizon. І перше покоління Ryzen справді показало якісний ривок на тлі старих процесорів AMD. У топовому сегменті Core 7-го покоління все ще пропонували кращу продуктивність, але Ryzen були доступнішими, і це допомогло їм закріпитися на ринку.

Старший Ryzen 7 1800X отримав 8 ядер з технологією SMT, що дозволяло обробляти 16 потоків, і частоту Boost до 4 ГГц. Найдешевший Ryzen 7 1700 з тією ж кількістю ядер і частотою до 3,7 ГГц виглядав найкращою покупкою, пропонуючи максимум можливостей за свою вартість. Варто зазначити, що в першому поколінні Zen вперше застосовано новий підхід до внутрішнього компонування з двома блоками CCX (Core Complex) по чотири обчислювальні ядра, які з'єднані шиною Infinity Fabric. Усе це виконувалося у виді єдиного монолітного кристала, але пізніше така архітектура дозволила компанії реалізувати чиплетний дизайн з окремими кристалами CCX на більш передових техпроцесах. Нині ж ми спостерігаємо, що такий підхід стає основним. Сучасні процесори відходять від монолітного дизайну і стають складними SoC, коли кілька кристалів об'єднані в один продукт.

Четверте місце рейтингу віддано Ryzen 7 7800X3D. Це представник сучасної архітектури Zen 4 зі збільшеним кешем. Використання технології 3D V-Cache почалося з покоління Zen 3, тоді першопроходцем став Ryzen 7 5800X3D. В сучасному поколінні було представлено кілька CPU в лінійці Ryzen 7000X3D. Процесор Ryzen 7 7800X3D не найпотужніший серед них, і в цілому він не має видатних характеристик: 8 ядер (16 потоків) з частотою від 4,2 до 5 ГГц. Але 96 МБ кеш-пам'яті L3 забезпечують йому значну перевагу в іграх, і за ігровим потенціалом він не поступається дорожчим моделям. У тестах Tom's Hardware він іноді навіть обганяє Ryzen 9 5950X та Core i9-12900K в іграх. Тому його можна сміливо назвати найкращим сучасним ігровим процесором за свою вартість.

П'яту сходинку рейтингу займає легендарний Athlon XP 1800+. Історія AMD розпочиналася з виробництва клонів перших процесорів Intel x86. Пізніше компанія запустила виробництво CPU на архітектурі K5, які стали відповіддю на перші Intel Pentium. Процесори K5 і K6 відставали від конкурентів, але допомогли міцно зайняти друге місце на ринку. А ось поява процесорів K7 та Athlon стало справжньою революцією, адже саме Athlon першими подолали планку в 1 ГГц. Також Athlon зуміли перевершити Intel Pentium III в продуктивності при ідентичних частотах, тому компанія ввела нове маркування. На той час частота була основним критерієм, і з виходом лінійки Athlon XP з'явилася нумерація, яка відповідала приблизному частотному рейтингу процесорів Pentium.

Самі Athlon XP стали другим поколінням лінійки Athlon, їхньою основною відмінністю була вища частота шини та підтримка інструкцій SSE. Athlon XP надійшли у продаж у жовтні 2001 року, а старшою моделлю був Athlon XP 1800+. Процесор працював на частоті 1,5 ГГц, але успішно конкурував із Pentium 4, який працював на 2 ГГц. Athlon XP 1800+ став проривом і позначив претензії AMD на першість. Пізніше з'явилися більш потужні варіанти Athlon XP, а деякі з них дожили по перейменування в Sempron. Слід зазначити, що ця епоха також ознаменувалася тривалим терміном життя процесорного роз'єму Socket A (Socket 462). Перші Athlon під Socket A з'явилися 1999 року, а останні Sempron під цей роз'єм випускалися до 2004 року.

Окремо відзначені процесори Bobcat та Jaguar. Перші APU Bobcat з'явилися на початку 2010-х років, коли AMD вже почала відчувати труднощі у сегменті «великих» процесорів. Bobcat орієнтовані на сферу малопотужних ноутбуків та інших економічних пристроїв. Це той напрям, де Intel випустила невдалий Atom. AMD Brazos E-350 помітно випереджав процесори Atom і завдяки наднизькій ціні він добре продавався. Розвитком цього APU став процесор під кодовою назвою Jaguar, розроблений для консолей Sony PlayStation 4 і Xbox One. Завдяки цьому Jaguar теж є знаковим процесором для AMD та індустрії загалом.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Всі новини за 20.02.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: