Wieland розробляє систему рідинного охолодження без помпи

На каналі відомого оверклокера Романа Хартунга, відомого під псевдонімом der8auer, з'явився огляд незвичайного охолоджувального пристрою від німецької компанії Wieland. Це рідинне охолодження AIO (All-in-One) без помпи.

Ця система використовує принцип термосифона для пасивного теплообміну. За рахунок різниці температур у замкнутому контурі виникає природний рух холодоагенту. Така система не потребує додаткового насоса. Подібні системи використовуються у побутовій сфері для водонагрівальних систем, холодильного обладнання тощо.

Поки що пристрій Wieland є лише прототипом, але вже показує непогану продуктивність. У даного кулера є охолоджувальний блок, який встановлюється на процесор, і радіаторний блок з двома 120-мм вентиляторами. Прототип сумісний із процесорами AMD AM5 та Intel LGA1700. Щоб оцінити реальні можливості такого кулера, der8auer порівняв його з AIO Corsair iCUE H150i (2 вентилятори) на процесорі Ryzen 9 7950X.

При ігровому навантаженні кулер Wieland показав себе не гірше за Corsair. Але при навантаженні в Cinebench R23 охолоджувач Corsair виявився на 8 градусів ефективнішим. Це невелика різниця в робочих температурах, але вона вже впливає на максимальні частоти процесора — з Wieland процесор працював на нижчих частотах за меншої потужності.

Але загалом це робоче рішення, яке має потенціал для невеликих конструктивних доробок. Важливим плюсом такої системи є відсутність шуму помпи, що може бути вагомим аргументом для деяких користувачів. Тому дана система охолодження має певні перспективи й в майбутньому може піти у серійне виробництво.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Всі новини за 04.03.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: