Nvidia забороняє запуск CUDA-застосунків на прискорювачах конкурентів

Протягом багатьох років Nvidia працювала над створенням екосистеми програмного та апаратного забезпечення для GPU-обчислень. Її CUDA (Compute Unified Device Architecture) сьогодні де-факто є стандартом такого ПЗ, що, зрозуміло, не подобається її конкурентам. Зокрема, Intel та AMD пропонують альтернативні інструментарії з відкритим вихідним кодом, на базі яких серед іншого створюються рішення для запуску CUDA-застосунків на конкуруючих прискорювачах, наприклад, ZLUDA.

CUDA

Все це не залишилося поза увагою Nvidia, яка нещодавно внесла зміни до користувальницької угоди. У документах до CUDA 11.5 «зелена» компанія повідомляє про заборону використання додатків, створених за допомогою фірмового програмного забезпечення, за межами платформ Nvidia.

Нині важко сказати, наскільки сильно це вплине на ситуацію в галузі GPU-обчислень. Однак проєкти на кшталт ZLUDA, які дозволяють «на льоту» запускати CUDA-програми на прискорювачах конкурентів, напевно зіткнуться з проблемами. Хоч би що там було, потіснити Nvidia у цьому сегменті у найближчих суперників поки що не виходить.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Всі новини за 06.03.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: