П'ять найкращих процесорів Intel усіх часів за версією Tom's Hardware

Упродовж багатьох років компанія Intel є лідером на процесорному ринку. Були періоди, коли AMD вдавалося серйозно похитнути позиції флагмана. І останні роки ознаменувалися серйозним зміцненням конкурента. Хоча зараз Intel зберігає значну частку ринку, якоюсь мірою компанія виступає в ролі наздоганяючого. Журналісти Tom's Hardware склали свій рейтинг п'яти найкращих процесорів Intel за історію компанії.

Перше місце у рейтингу відведено легендарному процесору Core 2 Quad Q6600. Історія появи цього процесора пов'язана з успішним запуском серії Core. У гонитві за частотою, компанія завела у глухий кут сімейство процесорів на архітектурі NetBurst. Це був період зльоту процесорів AMD Athlon 64 і захід сонця для процесорів Intel Pentium. Але все змінилося із виходом Core. Нові процесори стали розвитком мобільної енергоефективної серії Pentium M. Core були економнішими, працювали на менших частотах, але начисто вигравали у старих CPU та конкурентів. Після успішного запуску серії Core 2 у 2006 році через рік було представлено Core 2 Quad Q6600 — перший чотириядерний процесор для масового споживчого ринку. Процесор складався із двох двоядерних кристалів Core. Це було грубе рішення з певними недоліками, але навіть такий CPU домінував над чотириядерними процесорами AMD. Core 2 Quad Q6600 успішно конкурував навіть із процесорами AMD Phenom II X4 2009 року. Також його любили ентузіасти та оверклокери, оскільки з розгоном з нього можна було «вичавити» значний приріст продуктивності.

Друге місце фахівці Tom's Hardware віддають процесору Core i9-13900K. Появі цього процесора передувала тяжка боротьба з AMD. Перші роки другого десятиліття пройшли під знаком Intel, але це призвело до поступової стагнації та відсутності інновацій, коли прогрес від покоління до покоління був мізерним, і після 2014 року компанія кілька років випускала процесори на базі техпроцесу 14 нм у різних його варіаціях. У 2017 році AMD повернулася до вищої ліги з виходом Ryzen і почала швидко повертати втрачені позиції, випускаючи дедалі швидші процесори з кожним новим поколінням Zen. У спробі протидіяти цьому Intel змогла випустити швидку архітектуру Alder Lake та Core 12-го покоління. У наступному поколінні компанія наростила кількість ядер та остаточно повернула паритет із конкурентом. Флагманський Core i9-13900K отримав 8 продуктивних ядер з HT та 16 економічних ядер, що загалом дає 32 потоки. І цей обчислювальний монстр досі актуальний, оскільки в Core 14-го покоління використовується та ж сама архітектура, а всі поліпшення звелися до невеликого прискорення за частотами.

Третє місце віддано процесору Core i7-920. Ці процесори з'явилися у 2008 році в рамках запуску нової архітектури Nehalem як спроба розвивати сегмент високопродуктивних процесорів. Core 2 були обмежені лише двома ядрами, а Core 2 Quad стали гібридним рішенням із застосуванням двох кристалів. Nehalem запропонував чотири ядра з кешем L3 та з підтримкою Hyper-Treading, тобто процесори обробляли вісім потоків. Також ці CPU вперше запропонували триканальний доступ до пам'яті із підтримкою DDR3. Нову лінійку процесорів позиціювали як рішення для ентузіастів, але молодший Core i7-920 мав доступну ціну нижче 300 доларів, що забезпечило його популярність.

Четверте місце посідає Core i5-2500K. Процесор воістину легендарний і, можливо, досі стоїть у ПК деяких наших читачів. Він належить до покоління Sandy Bridge, яке закріпило домінування Intel. Процесори запропонували певну уніфікацію кристала CPU, вбудованої графіки та контролера пам'яті. Відмінне поєднання продуктивності та ціни забезпечили масовий успіх. Причому наступні покоління не показували такого помітного зростання швидкодії, тому Core i5-2500K був оптимальним вибором для ігрового ПК кілька років наперед. Також процесор був найкращим вибором для любителів розгону завдяки розблокованому множнику та гарному частотному потенціалу. При цьому Core i5-2500K має лише чотири ядра, і якщо ви хотіли більше, можна було придбати Core i7-2600K, який підтримував Hyper-Treading і обробляв вісім потоків.

П'яте місце віддано Intel 8086. Це піонер, з якого розпочалася історія процесорів архітектури x86. Цей чип з'явився в 1978 році, коли він мав серйозних конкурентів від Motorola і Zilog. Але саме Intel 8086 став лідером, поступово зайнявши 85% ринку 16-бітних процесорів того часу. Цьому сприяв успіх комп'ютерів IBM PC на базі оптимізованого та злегка урізаного Intel 8088. Саме з них починається історія персональних комп'ютерів.

Окремої згадки заслужило сімейство процесорів Alder Lake. Для Intel це знакове покоління, яке з'явилося на тлі серйозного протистояння з AMD Ryzen. Alder Lake — перші гібридні процесори з різними ядрами плюс довгоочікуваний перехід на новий техпроцес 10 нм. Флагманський Core i9-12900K показував порівнянну з AMD Ryzen 9 5950X продуктивність, а коштував дешевше.

Варто додати, що Tom's Hardware незаслужено обійшли стороною лінійку процесорів Pentium, деякі з них явно заслуговують на місце в рейтингу кращих.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 77)

Всі новини за 11.03.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: