Samsung планує випустити власний ШІ-прискорювач у 2025 році

Компанія Samsung готова кинути виклик Nvidia у сфері штучного інтелекту. Наразі це передова область мікроелектроніки з високими доходами. Корейський гігант створює спеціальний відділ AGI Computing Lab для досліджень та розробки в галузі ШІ. Вже оголошено про плани створення власного чипа для обчислень ШІ під назвою Mach-1. Представники Samsung бачать основні проблеми сучасних рішень для ШІ в обмеженому обсязі пам'яті, що призводить до падіння продуктивності при роботі з великими моделями ШІ. А другою серйозною проблемою є високе енергоспоживання. У лабораторії AGI розробляється архітектура чипа, який буде позбавлений цих проблем. Інженери хочуть усунути вузькі місця сучасних прискорювачів ШІ, пов'язані з обміном даними між чипами та пам'яттю, та підвищити енергоефективність у вісім разів. Майбутній чип Mach-1 зможе ефективно працювати з великими мовними моделями (LLM) у поєднанні з енергоефективною пам'яттю замість звичної пам'яті HBM.

Інших подробиць про майбутню розробку поки що немає. Але плани у Samsung амбітні, компанія хоче трохи потіснити Nvidia разом із виробниками HBM-пам'яті SK Hynix та Micron. Розробка чипа на етапі раннього прототипування, а повноцінний робочий прототип має з'явитись до кінця поточного року. Масове виробництво може бути налагоджено десь у 2025 році.

Відомо, що Samsung вже уклала угоду з корейською компанією Naver, яка займається штучним інтелектом. Угода передбачає постачання чипів Mach-1 на суму 752 мільйони доларів, і в майбутньому обсяги постачання можуть бути збільшені.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Всі новини за 22.03.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: