Для локальної роботи Microsoft Copilot знадобиться NPU із продуктивністю 40 TOPS

За даними компанії Intel, у майбутньому Microsoft запустить локальну версію ШІ-помічника Copilot, який зможе працювати без підключення до хмарних сервісів. Але сучасні комп'ютери не зможуть забезпечити працездатність такого ШІ. Ця інформація з'явилася на саміті ШІ в Тайбеї, де представники Intel спілкувалися з журналістами.

Нещодавно Microsoft оголосила про вимоги до комп'ютерів зі штучним інтелектом. Такі ПК повинні мати NPU, CPU, GPU, Microsoft Copilot і мати фізичну клавішу Copilot на клавіатурі. Але вимог щодо обчислювального потенціалу поки що не було. Тодд Левелен (Todd Lewellen), віцепрезидент напряму Client Computing Group в Intel, стверджує, що повноцінна еволюція та перехід до покоління ПК з ШІ відбудеться після досягнення нейронним процесором NPU продуктивності у 40 TOPS. Після цього частина елементів Copilot зможе працювати локально без підключення до хмари.

Якщо говорити про сучасні процесори, то вони таким вимогам не відповідають. NPU у процесорах Meteor Lake демонструє продуктивність 10 TOPS, NPU у процесорах AMD Hawk Point (Ryzen 8000G) трохи потужніший — 16 TOPS, в Apple M3 це 18 TOPS. Але Intel обіцяє, що у компанії незабаром будуть продукти, що потрапляють у потрібну категорію 40 TOPS. Також наприкінці року Qualcomm планує випустити мобільний чип Snapdragon X Elite, що забезпечить 45 TOPS в операціях ШІ.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Всі новини за 28.03.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: