Великі ЦОД США можуть перейти на атомну енергію

Бум штучного інтелекту призвів до конкуренції та нарощування обчислювальних потужностей великими технологічними компаніями. Microsoft, Google, OpenAI, Amazon та Meta розширюють наявні та планують нові ЦОД для обчислень ШІ. Прискорювачі Nvidia та інші спеціалізовані пристрої споживають багато електроенергії. Нещодавно анонсований суперчип Nvidia GB200 Grace Blackwell споживає 2,7 кВт, а обчислювальні системи Nvidia GB200 NVL72 понад 100 кВт. І енергоспоживання великого дата-центру може обчислюватися мегаватами. Відомо, що Microsoft та OpenAI обговорюють проєкт нового суперкомп'ютера, який може споживати кілька гігаватів.

Очевидно, що за таких умов забезпечення електроенергією обчислювальних центрів та суперкомп'ютерів стає непростим завданням. Також розвиток сфери ШІ є одним із пріоритетних для збереження технологічного домінування США. Тому адміністрація президента США Джо Байдена веде активні переговори з технологічними компаніями, щоб забезпечити потреби в електроенергії. В останні роки активно просувалася тема відновлюваних джерел енергії, і деякі технологічні компанії їх активно використовують. Але для задоволення дедалі більшого попиту розглядається атомна енергетика.

Наразі у США планують повторний запуск деяких ядерних реакторів. Нещодавно було виділено кредит у 1,52 мільярда доларів на перезапуск атомної електростанції на березі озера Мічиган. Під час відвідання станції міністр енергетики Дженніфер Гренхолм (Jennifer Granholm) відповіла на питання відносно енергозабезпечення ЦОД для ШІ. Один із варіантів, що розглядаються, — застосування малопотужних атомних станцій (малих модульних реакторів) для живлення таких об'єктів. Це потребує численних дозволів, але уряд вже опрацьовує це питання. Також багато технологічних компаній активно інвестують у розвиток термоядерного синтезу.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 81)

Всі новини за 02.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: