Минулого року на контрактному виробництві чипів Intel втратила $7 мільярдів

Останніми роками корпорація Intel інвестує чимало коштів у розвиток бізнесу з контрактного виробництва напівпровідників. Втім, процесорний гігант все ще не здатний повністю забезпечити власні потреби, що змушує звертатися за послугами до прямих конкурентів, а підрозділ Intel Foundry зазнає багатомільярдних збитків.

За останніми підрахунками, в 2023 році виторг Intel у сфері контрактного виробництва напівпровідників впав з 27,5 до 18,9 мільярда доларів. Разом з цим операційний збиток відповідного підрозділу склав $7 мільярдів, і це далеко не межа. Генеральний директор Intel Пет Гелсінгер (Pat Gelsinger) попередив інвесторів, що за підсумками поточного року збитки будуть ще більшими. Однак надалі ситуація почне покращуватись, і компанія розраховує вийти на операційну беззбитковість приблизно через три роки.

Голова Intel також розповів інвесторам про причини такої ситуації. За його словами, до такого стану справ призвела низка помилок, наприклад, початкова відмова Intel від закупівлі обладнання ASML для EUV-літографії, що негативно вплинуло на собівартість продукції. Зараз процесорний гігант більш охоче купує передове обладнання нідерландської компанії.

В цілому Intel, як і раніше, розраховує стати другим за величиною контрактним виробником мікросхем до 2030 року. Однак поки що змушена замовляти виробництво чипів у прямих конкурентів, зокрема TSMC. В цей час 30% кремнієвих пластин компанія отримує зі сторонніх фабрик, але вже має на меті скоротити цей показник до 20%.

Джерело:
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Всі новини за 03.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: