X-Silicon представляє гібридну архітектуру C-GPU, яка замінить CPU, GPU та NPU

Компанія X-Silicon розробила нову мікропроцесорну архітектуру C-GPU, яка поєднує прискорення GPU із векторним процесором RISC-V для малопотужних одноядерних рішень. Це універсальний гібридний процесор, який може справлятися з різними завданнями та різним типом обчислень. Це відкрита архітектура з апаратним доступом на рівні регістрів через шар апаратних абстракцій (HAL).

Вже багато років у галузі йдуть пошуки універсального процесора для різних сфер застосування — від автомобілів до Інтернету речей та робототехніки. X-Silicon стверджує, що їхня універсальна архітектура C-GPU NanoTile для створення енергоефективних чипів є відповіддю на ці пошуки. Розробка нової архітектури стартувала у 2022 році. Це розвиток відкритої архітектури RISC-V з використанням ще 14 патентів для оптимізації потоку даних між ядрами та пам'яттю для підвищення ефективності обчислень.

Чип C-GPU поєднує можливості центрального та графічного процесорів, що дозволяє йому виконувати різні операції на одному обчислювальному ядрі. Архітектура передбачає уніфікований декодер інструкцій, векторне ядро RISC-V з 32-бітним FPU та скалярним ALU, планувальник, рушій відсікання, блок растеризації, блок обробки текстур, піксельний процесор та нейронний рушій плюс математичний рушій і блок виведення зображення. Такий чип може виконувати загальні обчислення, обробляти 2D- та 3D-графіку, а також обчислення штучного інтелекту. І все це можливо в рамках одного потоку без обміну даних із простору пам'яті CPU та GPU, що дозволяє оптимізувати процес обчислень та покращити енергоефективність. Заявлено, що архітектура підтримує API Vulkan.

Такі ядра можна поєднувати в рамках багатоядерного чипа з використанням швидкісних між'ядерних інтерфейсів та додаткової кеш-пам'яті. І кожне окреме ядро ​​в такому чипі можна запрограмувати для окремого типу навантажень — обробка графіки, штучного інтелекту, відео, фізики чи інших обчислень.

Відкрита універсальна архітектура C-GPU NanoTile з низьким енергоспоживанням передбачає зміну парадигми у розвитку графічних процесорів. X-Silicon сподівається, що NanoTile встановить новий стандарт для GPU завдяки широким можливостям та ефективності. Також використання нової архітектури не вимагає ліцензійних відрахувань, як у разі використання x86 або ARM.

Загалом усе звучить перспективно, але треба дочекатися конкретних інженерних рішень. Перші комплекти розробки програмного забезпечення під C-GPU NanoTile будуть надані обраним партнерам цього року.

Джерела:
Tom's Hardware
Jon Peddie Research

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Всі новини за 05.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: