Ілон Маск пророкує появу ШІ розумнішого за людину до 2026 року

Відомий бізнесмен Ілон Маск поділився своїми прогнозами відносно перспектив розвитку штучного інтелекту. Зокрема, він бачить можливість швидкої появи просунутого загального штучного інтелекту (AGI), який перевершує за можливостями людину. Якщо розуміти під AGI якийсь ШІ, що повинен просто бути розумнішим за найрозумнішу людину, то він може з'явитися у найближчу пару років.

Також Маск зробив цікаве зауваження щодо можливих обмежень у розвитку ШІ. Зараз це переважно стосується доступності спеціалізованих чипів, але в майбутньому стосуватиметься забезпечення електроенергією великих обчислювальних центрів.

Наразі компанія Маска xAI працює над новою версією ШІ Grok. Для навчання моделі Grok 2 знадобилося близько 20 тисяч чипів Nvidia, а для Grok 3 вже знадобиться понад 100 тисяч прискорювачів Nvidia H100. Один процесор Nvidia H100 споживає близько 700 Вт, а 100 тисяч таких пристроїв можуть споживати колосальні 70 мегаватів. Додайте до цього вимоги серверів та супутнього обладнання. У результаті вийде близько 100 мегаватів, що можна порівняти з енергоспоживанням невеликого міста. І в майбутньому це може стати великою проблемою для подальшого розвитку технологій ШІ.

Джерела:
Tom's Hardware
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

Всі новини за 10.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: