Intel використовувала ШІ при проєктуванні процесорів Meteor Lake

Компанія Intel розповіла про використання інструментів зі штучним інтелектом для створення чипів сімейства Meteor Lake. Завдяки застосуванню ШІ в оптимізації компонування SoC, час виконання деяких операцій скоротився з тижнів до декількох хвилин.

Зокрема ШІ використовувався для розміщення теплових датчиків, де довів свою високу ефективність. Протягом десятиліть завдання щодо розміщення термодатчиків вимагало певного поєднання науки та мистецтва. Розробники зазвичай покладаються на свій досвід у минулих розробках, щоб зрозуміти, де будуть найгарячіші точки чипа. Але все це пов'язано з додатковим тестуванням, моделюванням навантаження та оптимізацією розміщення датчиків, на що можуть піти тижні. Але завдяки спеціальному інструменту з ШІ, який розроблений Intel, тепер виявити найгарячіші точки в SoC можна за кілька хвилин.

Цей інструмент розроблено командою доповненого інтелекту під керівництвом доктора Олени Чжу (Olena Zhu), старшого інженера та архітектора рішень ШІ у підрозділі Client Computing Group (CCG). Інструмент поєднує моделювання навантаження на базі навченого ШІ та ідентифікацію гарячих точок. Тепер це рішення допомагає системним архітекторам Intel враховувати тисячі змінних у майбутніх напівпровідникових чипах. Однак такий інструмент із «розширеним інтелектом» найближчим часом не замінить справжніх інженерів, він лише спростить їхню роботу.

Також команда доктора Чжу впроваджує інші інструменти для оптимізації розробки. Згадується інструмент аналізу цілісності сигналів для високошвидкісного введення/виведення даних, інструмент для аналізу відмов, спеціальний ШІ для визначення індивідуальних значень розгону, автоматична оптимізація планування чипа в кремнієвому шарі, прогнозування продуктивності та інші інструменти із застосуванням ШІ. У деяких випадках це допомагає скоротити час розробки на кілька місяців.

Також варто відзначити, що в процесорах Core 13-го покоління реалізовано механізм Intel Thread Director для покращення розподілу навантаження, що допомагає покращити продуктивність в окремих випадках на величину до 20%.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Всі новини за 17.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: