Санкції перетворюють Китай на лідера з виробництва чипів на старих техпроцесах

Американський уряд намагається стримувати Китай, обмежуючи постачання передових чипів та обладнання для їхнього виробництва. При цьому немає обмежень на експорт чипів та технологій, що стосуються зрілих техпроцесів, аж до 28 нм. Це пов'язано з залежністю від китайських виробників електроніки. Чипи, виготовлені за старими технологіями, використовуються в побутовій, медичній техніці та в інших сферах. І на цьому тлі Китай почав різко нарощувати виробництво напівпровідників на старих техпроцесах.

За даними видання South China Morning Post, виробництво напівпровідникових чипів у Китаї зросло на 40% у першому кварталі 2024 року. Лише у березні обсяг виробництва сягнув 32,6 мільярда штук. І це, наприклад, утричі більше, ніж вироблялося за той же період 2019 року. Така тенденція може призвести до того, що невдовзі Китай стане лідером у виробництві напівпровідників на старих техпроцесах. За підсумками минулого року на Китай вже припадає 31% світового виробництва застарілих чипів, а до 2027 року це буде 39% світового ринку.

Наразі китайські компанії активно інвестують у розширення виробництва. Також цьому сприяє державна підтримка. І хоча є заборона на постачання передового обладнання від ASML, китайські компанії також намагаються модернізувати виробничі лінії самотужки. Минулого року SMIC та Huawei представили власні чипи за технологією 7 нм, які виготовлені на раніше закупленому устаткуванні. Але цього року вони хочуть налагодити виробництво чипів за технологією 5 нм. Експерти припускають, що без обладнання для EUV-літографії це можливо, але собівартість такого виробництва буде дуже високою.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 77)

Всі новини за 18.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: