Intel представила нейроморфний комп'ютер Hala Point, що симулює людський мозок

Днями компанія Intel оголосила про запуск нейроморфної обчислювальної системи другого покоління. Це суперкомп'ютер, який призначений для досліджень штучного інтелекту та заснований на принципах роботи мозку людини.

Intel Hala Point побудований на базі 1152 спеціалізованих процесорів Loihi 2, які загалом налічують 140 тисяч обчислювальних ядер нейроморфної обробки. Така обчислювальна система містить 1,15 млрд штучних нейронів та 128 мільярдів синапсів. Також вона отримала 2300 додаткових процесорів архітектури x86. Це еволюція першої дослідницької системи Intel Pohoiki Springs, яка тепер містить в 10 разів більше нейронів і швидше в 12 разів. Потужність системи Hala Point сягає 2,6 кВт.

Intel зазначає, що Hala Point підтримує до 30 квадрильйонів операцій на секунду з ефективністю 15 трильйонів 8-бітових операцій в секунду на ват при навчанні звичайних глибоких нейронних мереж. Також пристрій здатний забезпечити пропускну здатність пам'яті 16 петабайтів на секунду.

Система використовує власну архітектуру, яка побудована на засадах роботи людського мозку. І за словами представників Intel, така обчислювальна система може вирішувати завдання, використовуючи у 100 разів менше енергії та у 50 разів швидше, ніж традиційні архітектури CPU та GPU.

Hala Point є дослідницьким прототипом і не буде доступним для комерційного використання. Зараз Intel розгорнула першу нейроморфну систему в Sandia National Laboratories, яка входить до складу Департаменту з ядерної безпеки (NNSA) Міністерства енергетики США.

Джерело:
VentureBeat
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Всі новини за 21.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: