Монополія Nvidia на ринку ШІ під загрозою через постійне зростання енергоспоживання графічних процесорів

Зараз Nvidia є головним вигодонабувачем від буму штучного інтелекту. Компанія пропонує найшвидші прискорювачі обчислень для цієї сфери, продажі постійно зростають, і всі аналітики прогнозують багатомільярдні доходи «зеленому» гіганту. Але є фахівці, які ставлять під сумнів таке райдужне майбутнє. І головною проблемою вони бачать нестримний ріст енергоспоживання потужних графічних процесорів, які використовуються в обчислювальних центрах для ШІ. Актуальні прискорювачі Nvidia A100 та H100 вже були енергомісткими пристроями, а нещодавно анонсовані Blackwell B200 споживають до 1000 Вт. Тому енергоспоживання ЦОД з такими пристроями надзвичайно високе, і лише зростатиме.

Аналітики припускають, що до 2027 року загальне енергоспоживання ЦОД у світі зросте з 85 до 134 терават-годин, що еквівалентно споживанню таких країн, як Нідерланди, Аргентина чи Швеція. І це реальна проблема, яка вимагатиме серйозних змін в енергетичній інфраструктурі. Так, у США вже розглядають можливість розгортання малопотужних атомних станцій (малих модульних реакторів) для живлення великих обчислювальних центрів. Також Ілон Маск нещодавно відзначив, що забезпечення енергією стане одним зі стримувальних факторів для розвитку ШІ у майбутньому. І якщо Nvidia не змінить стратегію по випуску потужних і гарячих GPU, то це дійсно стане проблемою, але одночасно відкриє вікно можливості для конкурентів.

Компанії, які запропонують економніші та малопотужні рішення, можуть отримати серйозну конкурентну перевагу в майбутньому. І дехто вже веде такі напрацювання. Також великі софтверні компанії, включаючи Microsoft, Meta та інші, ведуть розробку власних вузькоспеціалізованих чипів під свої обчислювальні центри та власні ШІ. Це може порушити монополію Nvidia та призвести до серйозних змін на ринку ШІ через кілька років.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Всі новини за 23.04.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: