SK Hynix та Samsung Electronics припиняють виробництво пам'яті DDR3

За інформацією Economic Daily (Тайванський ЗМІ), компанії SK Hynix і Samsung Electronics припинять постачання пам’яті DDR3 на ринок у другій половині 2024 року. Це призвело до нещодавнього підвищення цін на цей вид DRAM, яке досягло 20%. Samsung Electronics повідомила клієнтів про припинення постачання пам’яті DDR3 наприкінці цього кварталу. Наприкінці минулого року компанія SK Hynix завершила переобладнання своєї фабрики пластин в окрузі Усі та поступово припинила виробництво пам’яті DDR3. Інший великий виробник пам'яті DRAM, Micron, хоч і не припинив випускати DDR3, але також значно скоротив її постачання.

Причина, чому три основні компанії пам’яті різною мірою відмовилися від ринку пам’яті DDR3, полягає в тому, що попит на HBM3 і стандарт DDR5 останнім часом стрімко зростає. Отже, вони не мають часу та ресурсів на відносно старі продукти DDR3. Крім того, HBM відома як «пам’ять для штучного інтелекту», популярність якого зараз дуже висока. Intel і AMD випустять нове покоління основних настільних платформ у другій половині року, обидві з яких підтримують лише DDR5, що принесе нову хвилю попиту. Одночасно для серверів скоро будуть випущені процесори Xeon шостої серії від Intel, та впродовж року з'являться процесори AMD EPYC Turin на архітектурі Zen 5, що підштовхне виробників серверів до збільшення закупівель DDR5. У порівнянні з DDR3 пам'ять HBM і DDR5 мають більше переваг у ціні за одиницю і загальному прибутку. Не дивно, що три основні виробники пам'яті забрали робочу силу, обладнання та ресурси з випуску DDR3.

Окрім цих трьох гігантів, компанія Nanya Technology також спрямувала свої основні виробничі потужності на пам’ять DDR4 та DDR5, а на DDR3 приймає лише замовлення від клієнтів OEM. Пам’ять DDR3 зараз стала нішевим продуктом і все ще має застосування в приставках, маршрутизаторах Wi-Fi, комутаторах, дисплеях тощо. До компаній, які все ще вважають пам’ять DDR3 важливим бізнесом, входять GigaDevice та Winbond Electronics. Прогнозується, що ціна на пам'ять DDR3 продовжить зростати у другій половині року і надалі.

Джерело:
ithome

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Всі новини за 13.05.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: