Qualcomm готує офіційну підтримку Linux для Snapdragon X

Qualcomm досягла значного прогресу в адаптації ноутбучного процесора Snapdragon X для використання в операційних системах Linux. Однак компанії ще потрібно провести чимало роботи, щоб Snapdragon X був повністю сумісним з такими ОС. Майбутні збірки Linux мають забезпечити підтримку всіх функцій чипа.

SnapdragonXElite

Qualcomm пишається своєю роботою з підтримки Linux у всіх своїх попередніх процесорах для ноутбуків, зазвичай оголошуючи про підтримку через один-два дні після запуску продукту. Snapdragon X продовжує традицію, і про підтримку Linux було оголошено наступного дня після його дебюту 23 жовтня 2023 року. Це різко контрастує з Apple, яка поки що не передбачає офіційної підтримки Linux. Більшість роботи над підтримкою процесорів Apple M1, M2, M3 і  M4 проводиться спільнотою, а не самою компанією.

Наразі Qualcomm вже забезпечила підтримку більшості критичних функцій Linux 6.9. Йдеться про завантаження на основі UEFI разом зі стандартними завантажувачами, такими як Grub і system-d. В тому числі можливе подвійне завантаження Windows і Linux на пристрої зі Snapdragon X. Також є звуковий драйвер DWC3, підтримка референсної платформи, підтримка ADSP/CDSP, PCIe/eDP/USB та кешування системи через NVMe SSD по PCIe.

Функції, над якими ведеться робота в майбутніх ітераціях Linux, включають доповнення до підтримки батареї, підключення до вбудованого дисплея, зовнішнього DisplayPort, функції сну та пробудження на графічному процесорі, підтримку камери, підтримку відео, покращену підтримку частоти процесора та підключення динаміка, мікрофону та гарнітури. Очікується, що ці функції з’являться вже в Linux версій 6.10 та 6.11.

Qualcomm також працює над розв'язанням проблеми процесу завантаження UEFI, що стосується дерева пристроїв. Наразі існує проблема, коли немає стандартного способу вибору дерева пристроїв для передачі в ядро ​​Linux, якщо в пакет мікропрограми, завантажений на ноутбук Snapdragon X, запаковано більше ніж одну гілку дерева пристроїв.

Крім того, Qualcomm надала шестимісячну дорожню карту функцій, над якими вона все ще працює. Ці функції включають наскрізне апаратне декодування відео у Firefox і Chrome, оптимізацію продуктивності GPU та CPU, оптимізацію живлення (гібернації/DCVS), а також прості та доступніші інсталяції Ubuntu і Debian для користувачів Snapdragon X.

Для завзятих ентузіастів Linux компанія Qualcomm надала експериментальний образ диска для встановлення Debian, який можна використовувати на власний ризик. Технічно Linux зараз працює на процесорах Snapdragon X, але повна реалізація ще далека від завершення. А це означає, що можна очікувати помилки та низку неробочих функцій, які нормально працюватимуть у Windows на ARM.

Джерело:
Tomshardware

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Всі новини за 15.05.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: