Для процесорів AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) вийдуть плати із логікою 800-ї серії

Цього року на нас чекає нове покоління десктопних процесорів не лише від Intel, а й від AMD. Для платформи AM5 готується сімейство Granite Ridge на базі мікроархітектури Zen 5. Першими подробицями про цю архітектуру AMD має поділитися вже наступного тижня в рамках виставки Computex 2024. Її партнери тим часом готуються до релізу оновлених материнських плат AM5, в основу яких ляже нова лінійка наборів системної логіки.

AMD

Згідно з останньою інформацією, AMD планує «наздогнати» Intel за маркуванням чипсетів. В результаті на зміну хабам X670/B650/A620 прийдуть чипсети 800-ї серії, на кшталт X870. Слід мати на увазі, що майбутні процесори Ryzen 9000 (Granite Ridge) також можна буде використовувати й з платами AM5 на логіці 600-ї серії, оновивши прошивку UEFI.

AMD

Партнери AMD вже почали розробку нових плат. Зокрема, кілька нових рішень для оновленої платформи AM5 компанія Gigabyte вирішила випробувати на моделі B650E Aorus Pro X USB4. Йдеться про підтримку інтерфейсу USB4, бездротовий модуль Wi-Fi 7 і конектор Sensor Panel Link, через який можна буде під'єднати дисплей, куди буде виводитися різна інформація про систему. Ця плата також отримала посилений слот PCI Express x16, який за заявами виробника витримає карти розширення вагою до 58 кг. Всі ці нововведення Gigabyte буде використовувати у новому поколінні плат AM5.

AMD

Щодо термінів релізу процесорів AMD Zen 5, то пристрої на базі мобільних чипів Strix Point мають вийти вже наприкінці літа. Реліз вищезгаданих Ryzen 9000 (Granite Ridge) для настільних ПК відбудеться дещо пізніше, ймовірно, цієї осені. Приблизно в цей же час Intel виведе на ринок процесори Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для масової платформи LGA1851.

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Всі новини за 27.05.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: