Серверні процесори AMD EPYC 5-го покоління запропонують до 192 ядер

Окрім нових процесорів для персональних комп'ютерів компанія AMD анонсувала майбутні серверні CPU. Йдеться про EPYC 5-го покоління, відомі під кодовим ім'ям Turin. До цього сімейства увійде кілька лінійок процесорів на базі архітектури Zen 5, у тому числі Zen 5c. Компанія з гордістю називає їх найкращими процесорами для центрів обробки даних.

Серверні процесори AMD EPYC Turin стануть наступниками актуальних CPU EPYC Genoa (Zen 4). Під кришкою у них знаходиться велика мікросхема введення-виведення та до 16 чиплетів із вісьмома ядрами Zen 5 у кожному. Флагманські моделі можуть запропонувати до 128 ядер/256 потоків.

У випадку EPYC Turin Dense використано 16-ядерні чиплети Zen 5c. Це наступники процесорів EPYC Bergamo (Zen 4c). В них компанія використовуватиме до 12 чиплетів, тобто флагманські моделі отримають 192-ядерну/384-потокову конфігурацію.


AMD EPYC Turin та EPYC Turin Dense

Офіційний реліз серверних процесорів AMD EPYC 5-го покоління запланований на другу половину цього року. Вони підтримуватимуть ту саму платформу, що й попередники.

AMD також торкнулася теми прискорювачів обчислень. Зокрема, на четвертий квартал вона запланувала випуск моделі Instinct MI325X, обладнаної 288 гігабайтами пам'яті HBM3E з пропускною здатністю 6 Тбайт/с. У своїх матеріалах AMD порівнює новинку з Nvidia H200 (архітектура Hopper), підкреслюючи перевагу за багатьма параметрами.

Наступного року AMD розраховує випустити лінійку прискорювачів Instinct MI350 на базі архітектури CDNA 4-го покоління. Для неї компанія обіцяє 35-кратне зростання швидкодії при роботі з нейромережами щодо CDNA 3. Виготовляти нове покоління прискорювачів обчислень AMD планує за 3-м технологією TSMC.

Джерела:
ComputerBase
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Всі новини за 03.06.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: