Офіційна презентація Intel Lunar Lake: нові x86-ядра, вбудована графіка та NPU-блок

Корпорація Intel представила перші процесори Core Ultra 200-ї серії. Йдеться про мобільне сімейство Lunar Lake, яке з'явиться в ноутбуках протягом наступного кварталу. Ці процесори створювалися з прицілом на максимальну енергоефективність, отримали нові архітектури x86-ядер та вбудованої графіки, а також продуктивніший блок NPU, що відповідає за прискорення ШІ-операцій.

Intel Lunar Lake

У процесорах Intel Lunar Lake компанія продовжила використовувати багаточипове компонування, щоправда, цього разу CPU містять два кристали. Обидві мікросхеми виробляються на потужностях компанії TSMC: обчислювальний чип виготовляється за технологією N3B, а кристал із системною логікою — за техпроцесом N6. Пакуванням процесорів займається сама Intel, використовуючи фірмову технологію Foveros. Також не можна не відзначити дизайн MoP (Memory on Package) із чипами пам'яті LPDDR5X на одному текстоліті із кристалами процесора.

Intel Lunar Lake

Процесори Lunar Lake поєднують P-ядра Lion Cove та E-ядра Skymont. Для перших Intel заявляє 14% приріст показника IPC (виконуваних за такт інструкцій) щодо Redwood Cove у складі CPU Meteor Lake. Разом з цим Skymont забезпечує більш ніж півторакратний приріст швидкодії щодо архітектури Crestmont. Важлива особливість — відсутність Hyper-Threading в обох видів ядер, через що топові CPU Lunar Lake запропонують 8-ядерну/8-потокову конфігурацію (4P+4E).

Intel Lunar LakeIntel Lunar Lake

Графічний модуль у нових процесорах оновився до архітектури Xe2-LPG і, як зазначає Intel, забезпечує у півтора раза більшу продуктивність щодо iGPU у складі процесорів Meteor Lake. Обчислювальна потужність NPU-блоку, що відповідає за прискорення ШІ-застосунків, зросла до 48 TOPS. Контролер оперативної пам'яті Lunar Lake розрахований на роботу з чипами LPDDR5X-8533, підтримуються 16 або 32 ГБ ОЗП.

Intel Lunar LakeIntel Lunar Lake

Перші ноутбуки на платформі Intel Lunar Lake стануть доступними для покупки протягом наступних кількох місяців.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Всі новини за 04.06.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: