Вивчаємо будову процесорів AMD Strix Point із двома видами ядер Zen 5

Вчора відбулася офіційна презентація процесорів AMD Strix Point на архітектурі Zen 5. Вони сформували мобільну лінійку Ryzen AI 300 та з'являться у ноутбуках протягом наступного місяця. Ближче до цього часу будуть опубліковані незалежні тести нових процесорів, а поки що пропонуємо ознайомитися з тим, як влаштований кристал APU Strix Point.

AMD Strix Point

У процесорах Ryzen AI 300 (Strix Point) компанія AMD застосувала дюжину x86-ядер: чотири Zen 5 та вісім Zen 5c. На опублікованому знімку виразно видно два окремі блоки ядер, причому 24 мегабайти спільного L3-кешу теж виявилися поділені. Чотири ядра Zen 5 отримали 16 Мбайт L3-кеша, а 8 Мбайт розташовані в блоці з ядрами Zen 5c. Нагадуємо, що при виготовленні процесорів Strix Point використовується 4-нм технологія TSMC.

AMD Strix Point

Праворуч від x86-ядер знаходиться графічний модуль з архітектурою RDNA 3.5 на 8 WGP (Workgroup Processor), що відповідає 16 блокам Compute Units (CU). Також на фото можна розгледіти NPU-блок для прискорення ШІ-застосунків та 128-розрядний контролер оперативної пам'яті. Для процесорів AMD Strix Point заявлено підтримку до 256 Гбайт ОЗП стандарту DDR5-5600 або LPDDR5X-7500.

Докладні специфікації перших чипів Ryzen AI 300 (Strix Point) вже опубліковані на офіційному сайті AMD.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Всі новини за 04.06.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: