Intel продовжує шукати причини нестабільної роботи процесорів Core i9 13-/14-го покоління

Нещодавно німецький ресурс Igor's Lab поширив інформацію про те, що Intel вдалося знайти причину нестабільності процесорів Core i9 13-го (Raptor Lake) та 14-го (Raptor Lake Refresh) поколінь. Автор публікації заявив, що має доступ до секретного документа компанії, в якому джерелом проблем вказується технологія eTVB (Enhanced Thermal Velocity Boost). Вона дозволяє автоматично підвищувати частоту процесора і, відповідно, його продуктивність за умови, що є запас по температурі та живленню. Intel нібито виявила помилку, яка призводить до перевищення допустимої напруги з наступним вимкненням або навіть пошкодженням процесора. І тепер планує усе виправити через оновлення прошивки UEFI.

RaptorLakeETVB

На відповідь від Intel довго очікувати не довелось. Компанія заперечує, що саме eTVB є основною причиною нестабільності, хоча і може частково їй сприяти. Intel заявляє, що разом з партнерами продовжує пошуки джерела проблеми.

Нагадаємо, що раніше для часткового розв'язання проблеми, компанія вимагала від виробників материнських плат запровадити у налаштуваннях UEFI так звану опцію Intel Baseline Profiles. Це примусово вмикало усі функції безпеки, необхідні для стабільної роботи процесора та уникнення його пошкодження. Але помітно обмежувало продуктивність.

Джерело:
Tom`s Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 138)

Всі новини за 15.06.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: