ШІ допоміг створити високоефективний випарник під рідкий азот, прототип коштує 10 тисяч доларів

Зараз штучний інтелект використовується в багатьох галузях. А як щодо екстремального розгону? Оверклокер SkatterBencher об'єднався з провідними компаніями, які займаються продуктами для оверклокінгу, щоб створити «ідеальний» стакан для охолодження за допомогою рідкого азоту. У розробці допомагала бельгійська компанія Diabatix, яка вперше застосувала генеративний штучний інтелект у теплових рішеннях, компанія 3D Systems, експерт у сфері адитивного виробництва, і виробник готових рішень для оверклокерів ElmorLabs.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

За основу проєкту було взято охолоджувач ElmorLabs. На його основі ШІ-платформа ColdStream Next від Diabatix розробила свій продукт з унікальною внутрішньою структурою. Потім цей прототип був роздрукований 3D Systems з порошкової безкисневої міді. Розробка і друк унікального охолоджувача обійшлися в 10 тисяч доларів. Для порівняння потрібно зазначити, що заводський ElmorLabs Volcano CPU LN2 коштує 260 доларів.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

Такий диво-випарник було випробувано в польових умовах на системі з розігнаним процесором Intel Core i9-14900KF.

Стакан порівняли з ElmorLabs Volcano в трьох категоріях:

  • Час охолодження від температури навколишнього середовища 28 °C до –194 °C.
  • Час нагріву, необхідний для підвищення температури контейнера від –194 °C до 20 °C за використання теплового навантаження 1250 Вт.
  • Ефективність при 500 мл рідкого азоту.

Охолоджувач від ШІ показав високу ефективність за всіма критеріями. Він дав змогу досягти температури –194 °C лише за 56 секунд, а Volcano знадобилося на це майже три хвилини. Різниця в тесті на нагрівання була вже не настільки критична. А під час використання рідкого азоту об'ємом 500 мл стакан охолонув до –133 °C, тоді як Volcano досяг температури лише –100 °C.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

Також команда тестерів провела кілька практичних тестів із використанням Cinebench 2024, перевіривши продуктивність у бенчмарку, різницю температур між основою стакана й теплорозподільною кришкою процесора, вимірявши час роботи до збою в стрес-тесті за фіксованої потужності в 600 Вт.

AI-generated 3D-printed liquid nitrogen container

І тут виявилося, що якихось реальних переваг у нової конструкції немає. Температура процесора у разі використання двох охолоджувачів однакова. З урахуванням високої вартості прототипу все це виглядає вельми сумнівним. Але команда розробників думає над можливою оптимізацією конструкції для потенційної комерціалізації цього продукту.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Всі новини за 30.06.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: