Ціни на відеокарти можуть зрости на тлі прогнозованого подорожчання DRAM

Аналітики прогнозують зростання цін на пам'ять DRAM, що може позначитися і на вартості майбутніх відеокарт Nvidia та AMD. Днями вийшов звіт TrendForce, у якому прогнозується збереження тенденції з підвищенням цін на всі типи пам'яті DRAM.

У третьому кварталі прогноз щодо зростання цін становить від 3% до 8% для споживчої DRAM, мобільної та графічної пам'яті. І ще більше (до 13%) зростуть ціни на серверну пам'ять і HBM для високопродуктивних прискорювачів обчислень.

Виробники вступають у цикл зростання цін і темпи зростання не слабшають. При цьому попит на графічну пам'ять підвищуватиметься. До кінця року можливий запуск нового покоління Nvidia GeForce RTX 50 і AMD Radeon RX 8000, отже, вже розпочато підготовчий етап і перше тестове виробництво. Виробники пам'яті вже нарощують випуск нової GDDR7, яка має стати основною пам'яттю майбутнього покоління відеокарт. Відомо, що вартість GDDR7 перевищує GDDR6 у середньому на 20-30%. З урахуванням загальних тенденцій вартість такої пам'яті зросте ще на 3-8% за третій квартал. Усі додаткові витрати будуть закладені в кінцеву вартість нових продуктів, що може зробити недешеві відеокарти топового рівня ще дорожчими.

Тут є ще одна небезпека для споживача. Висока вартість пам'яті може вплинути на розподіл пам'яті в більш доступних варіантах. Заради зниження собівартості виробники можуть піти на урізання обсягу пам'яті в деяких моделях. Низка моделей GeForce RTX 40-ї серії піддавалася критиці саме через обсяг відеопам'яті. Цікаво, як складеться ситуація цього разу.

Джерело:
HotHardware

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Всі новини за 03.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: