Настільні процесори Intel Core Ultra 200 отримають NPU-блок продуктивністю 13 TOPS

На відміну від AMD, корпорація Intel оснастить наступне покоління десктопних процесорів окремим модулем для прискорення ШІ-застосунків. Чипи Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake-S) для платформи LGA1851 все ж таки зможуть похвалитися власним NPU-блоком, щоправда, його продуктивність буде недостатньою для проходження сертифікації Microsoft Copilot+ PC. У процесорів Ryzen 9000 (Granite Ridge) такий модуль зовсім відсутній.

Згідно з останньою інформацією, NPU-блок у складі CPU Arrow Lake-S має обчислювальну потужність всього 13 TOPS, а загальна продуктивність платформи складе близько 37 TOPS. Для порівняння, мобільні чипи Core Ultra 200V (Lunar Lake) оснащені NPU на 48 TOPS, однокристальна система Qualcomm Snapdragon X — на 45 TOPS, а у процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) цей показник дорівнює 50 TOPS. Нагадуємо, що для сертифікації Copilot+ PC потрібен нейронний модуль потужністю від 40 TOPS.

Справедливо зазначити, що у випадку десктопної платформи AMD AM5 власний NPU-блок мають гібридні процесори Ryzen 8000G, однак його продуктивність (до 16 TOPS) теж не відповідає вимогам Microsoft Copilot+ PC.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Всі новини за 09.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: