Ілон Маск планує зібрати кластер зі 100 тисяч Nvidia H100 та придбати ще 300 тисяч Nvidia B200

Відомий мільярдер, підприємець та інженер Ілон Маск озвучив найближчі плани щодо проєктів своєї компанії xAI, що займається штучним інтелектом. Зараз вона розвиває ШІ Grok, який поки що не домігся значної популярності на тлі ChatGPT та інших конкурентів. Але в серпні має вийти нова версія Grok 2, яка буде розумнішою і досконалішою. Ця модель навчалася на базі 24 тисяч прискорювачів Nvidia H100. Це був спільний проєкт з Oracle, яка надала доступ до такого великого обчислювального кластера. У майбутньому xAI планує використовувати ще більше прискорювачів Nvidia, але покладатиметься тільки на себе у створенні нового обчислювального кластера.

Elon Musk Jensen Huang

xAI вже створює систему на 100 тисяч графічних процесорів Nvidia H100. Це буде найбільший обчислювальний кластер для ШІ у світі, який використовується для навчання Grok 3. За словами Маска це необхідно, адже фундаментальна конкурентоспроможність компанії залежить від того, щоб бути швидшим за будь-яку іншу компанію в цій сфері.

Довгострокові плани Маска ще грандіозніші. Він уже заявляв, що наступним кроком ймовірно стане купівля близько 300 тисяч нових графічних процесорів Nvidia B200. За попередніми даними вартість одного прискорювача становитиме від 30 до 40 тисяч доларів. Навіть при мінімальному ціннику загальна вартість такого масиву Nvidia B200 складе значні дев'ять мільярдів доларів. І це половини тієї суми, що компанія xAI залучила для свого фінансування.

Сам Ілон Маск раніше не раз критикував бездумний розвиток ШІ, вказуючи на небезпеку, яку це несе. Але тепер він готовий вкладати мільярди в обчислювальну інфраструктуру, щоб його компанія стала лідером.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Всі новини за 10.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: