Капіталізація TSMC тимчасово досягла трильйона доларів

Днями ринкова вартість тайванського виробника напівпровідників TSMC «пробила» позначку в один трильйон доларів США. Наразі вартість акцій трохи зменшилася, тож капіталізація компанії опустилася нижче $1 трлн. Але це знакова подія для індустрії. TSMC є провідним виробником чипів для Apple, AMD, Broadcom, Intel, Nvidia та Qualcomm. І часто у замовників просто немає альтернативи TSMC. Основні конкуренти Intel Foundry та Samsung Foundry не можуть забезпечити порівнянну якість передових техпроцесів і не готові до тих обсягів виробництва, що забезпечує тайванський гігант. Але насамперед зростання капіталізації пов'язане зі збільшенням обсягу виробництва процесорів для штучного інтелекту.

При цьому аналітики припускають, що акції TSMC зростуть, коли компанія опублікує фінансові підсумки другого кварталу 2024 року цього місяця. Це пов'язано як з високим попитом на чипи ШІ, так і зі збільшенням замовлень з боку Apple, AMD та Intel для виробництва нових процесорів. Тому найближчим часом TSMC може впевнено закріпитися в списку компаній з капіталізацією в трильйон доларів.

Поки що головним вигодонабувачем буму ШІ є Nvidia. Рік тому капіталізація «зеленої» компанії сягнула трильйона, а цьогоріч Nvidia навіть на деякий час стала найдорожчою публічною компанією світу з капіталізацією в 3,3 трильйона доларів. Наразі перше місце повернула Apple, але очевидно, що Nvidia та TSMC будуть і далі зміцнювати свої фінансові позиції.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Всі новини за 10.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: