Дослідники розробляють технологію зберігання даних на основі ДНК

Компанія Genomika спільно з Каунаським технологічним університетом розробляє нову технологію зберігання даних. Це автономне рішення для архівування даних у структурах ДНК. Міжнародна команда розробників розраховує протягом трьох років представити прототип «жорсткого диска» із застосуванням нової технології. Фінансування проєкту відбувається в рамках європейської програми EIC Pathfinder, і це перший проєкт такого рівня, який отримав фінансування в Литві.

Project DNAMIC

У глобальному цифровому суспільстві ми генеруємо дедалі більше даних. Люди причетні до проєкту зазначають, що звичайні центри зберігання даних уже споживають 1,5% світової електроенергії. За словами одного зі співзасновників: «До 2060 року великі дата-центри покриють усю поверхню землі». Тому суспільству потрібно шукати альтернативні варіанти зберігання інформації. А структура ДНК — це природна технологія, яка вдосконалювалася протягом мільярдів років еволюції. Проєкт DNA Microfactory for Autonomous Archiving (DNAMIC) спрямований на те, щоб впровадити особливості ДНК у системи зберігання даних. Замість двійкової системи з нулів та одиниць будуть використовуватися структури з чотирьох компонентів, як аденін, гуанін, цитозин і тимін у молекулі ДНК.

Project DNAMIC

Головною особливістю кешів ДНК є здатність зберігати великі обсяги інформації в дуже невеликому просторі. Такі носії значно компактніші за традиційні цифрові носії інформації. При цьому ДНК надзвичайно стабільна та надійна для довготривалого зберігання даних. Розробники бачать перспективи для пілотного впровадження нової технології у сфері охорони здоров'я, оскільки вона дасть змогу зберігати оцифровані дані пацієнтів упродовж усього життя. Це важливо для розробки нових методів діагностики та лікування. І загалом це перспективна біотехнологія, яка зможе знайти застосування в різних сферах.

Джерела:
Tom's Hardware
Kauno technologijos universitetas

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Всі новини за 15.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: