Synchron впроваджує ШІ від OpenAI в нейроімпланти для паралізованих пацієнтів

Компанія Synchron досягла значних успіхів у розробці нейроімплантів. Їхня технологія є конкурентом Neuralink від Ілона Маска. Днями Synchron оголосила про використання штучного інтелекту від OpenAI. Спеціальна модель ШІ надає нові можливості для пацієнтів з інтерфейсом BCI (brain-computer interface).

Система BCI декодує сигнали мозку і перетворює їх на команди для зовнішніх пристроїв. Модель Synchron покликана допомогти людям з паралічем спілкуватися nf зберігати деяку незалежність, допомагаючи керувати смартфоном, комп'ютером та іншими пристроями. Реалізовано це на основі чат-бота з ШІ, який допомагає пацієнтові взаємодіяти з іншими пристроями та спрощує спілкування з людьми. ШІ видає на екран різні варіанти дій і підказки, а людина вибирає їх за допомогою думок. Така система поки дуже далека від прямого управління технікою думками, але навіть вона спростить життя людей з обмеженими можливостями.

Synchron випробувала свою технологію на 64-річному пацієнті на ім'я Марк, який хворий на бічний аміотрофічний склероз — невиліковне дегенеративне захворювання центральної нервової системи, що призводить до паралічу та атрофії м'язів. Марк усвідомлює своє становище і смертельний результат, тому погодився на експеримент, щоб допомогти іншим людям із таким діагнозом. Імплант Synchron встановлений йому у 2023 році. За допомогою чат-бота Марк може призначити зустріч із лікарем, стежити за життям доньок і спілкуватися з людьми на тему садівництва (сам він багато років працював у квітковій індустрії).

Компанія Synchron заснована 2012 року. Зараз це один із провідних розробників у сфері нейроімплантів. У 2022 році стартап залучив фінансування на 75 мільйонів доларів. Імплант BCI від Synchron являє собою стентоподібний пристрій, який вводиться через яремну вену пацієнта. Він доставляється в кровоносну судину на поверхні моторної кори головного мозку. Це не вимагає відкритої операції на мозку, на відміну від пристроїв Neuralink і Paradromics. У рамках клінічних досліджень компанія вже імплантувала пристрій BCI шістьом пацієнтам у США та чотирьом пацієнтам в Австралії.

Джерело:
CNBC

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Всі новини за 18.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: