Дослідники Google створили «самовідтворюване життя» з цифрового первинного бульйону

Під час експерименту дослідники Google змоделювали цифрове середовище на кшталт «первинного бульйону», в якому спостерігали самовідтворювані фрагменти коду. Про результати цього незвичайного експерименту, який може пролити світло на зародження життя, розповіли в журналі New Scientist.

Сировиною для експериментів слугували десятки тисяч фрагментів коду, написаного мовою програмування Brainfuck. Дослідники називають її «езотеричною» мовою, обраною через простоту, оскільки вона допускає лише дві математичні функції +1 або -1. У цьому цифровому середовищі не було правил і чітких цілей, які б направляли код. Але в такому хаотичному середовищі фрагменти коду випадковим чином змішувалися, об'єднувалися, перезаписували себе і сусідів на основі своїх власних інструкцій протягом мільйонів поколінь. Загальний код залишався хаотичним без якихось тенденцій. Але з'явилися самовідтворювані програми, які відтворювали себе і швидко досягали межі чисельності населення, встановленої умовами експерименту. Також під час експерименту спостерігалася поява нових типів реплікаторів.

Багато вчених позитивно оцінили цей експеримент для розширення нашого розуміння того, як зароджувалося біологічне життя в хаотичному первинному бульйоні. Процеси, що відбувалися в цифровому середовищі, точно вписуються в раніше описану модель появи складних органічних сполук, що є одним з етапів на шляху до виникнення первинних форм життя. Експеримент можна розширити шляхом ускладнення моделей та впровадження понять хижак/жертва. Але це потребуватиме серйозного збільшення обчислювальних потужностей, і на даному етапі дослідники не планують такі обчислення.

Джерела:
PC Gamer
New Scientist

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Всі новини за 23.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: