Відбувся реліз мобільних процесорів AMD Ryzen AI 300 з архітектурою Zen 5

Напередодні відбувся офіційний реліз мобільних процесорів AMD Ryzen AI 300 (Strix Point). Ноутбуки з новою «червоною» платформою вже можна придбати у великих закордонних магазинах, а в Мережі були опубліковані перші незалежні огляди. В Україні новинки з'являться трохи пізніше.

Ryzen AI 300

Про головні особливості мобільних чипів AMD Ryzen AI 300 ми розповідали в матеріалі з нагоди анонсу. Якщо коротко, то нові процесори випускаються за 4-нм технологією TSMC, пропонують до 12 ядер (чотири Zen 5 та вісім Zen 5c), до 24 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, вбудовану графіку покоління RDNA 3.5 (до 16 Compute Units) і NPU-блок продуктивністю 50-55 TOPS для прискорення ШІ-застосунків. Рівень TDP може бути налаштований у діапазоні від 15 до 54 Вт.

Ryzen AI 300

Як показали незалежні тести, перехід на архітектуру Zen 5 забезпечив процесорам Ryzen AI 300 непогану надбавку продуктивності. Новинки не тільки потужніші за своїх попередників, але й часто обганяють конкурентів з боку Intel і Qualcomm, щоправда, тут багато залежить від рівня TDP. Те саме стосується вбудованої графіки RDNA 3.5, де приріст швидкодії щодо RDNA 3 було отримано переважно шляхом збільшення кількості обчислювальних блоків. Серед іншого закордонні колеги відзначають високу енергоефективність нових процесорів.

Ryzen AI 300Ryzen AI 300
Ryzen AI 300Ryzen AI 300

В той самий час асортимент ноутбуків на платформі AMD Ryzen AI 300 (Strix Point) дещо обмежений. Непоганий модельний ряд поки пропонує тільки компанія ASUS. Будемо сподіватися, що незабаром підтягнуться інші партнери AMD.

Ryzen AI 300

Джерела:
AnandTech
VideoCardz
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Всі новини за 29.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: