Amazon прискорює розробку своїх чипів ШІ, щоб обігнати Nvidia

Бум штучного інтелекту забезпечив серйозний зліт компанії Nvidia та допоміг їй монополізувати ринок зі своїми високопродуктивними графічними процесорами. Багато великих корпорацій намагаються знайти альтернативу. OpenAI, Microsoft, Google та Amazon активно вкладаються у власні розробки. Reuters пише, що Amazon сповнена рішучості кинути виклик Nvidia, і її нові чіпи можуть бути ефективнішими та продуктивнішими за рішення «зеленої» компанії.

Amazon вже давно створює процесори для підтримки хмарних сервісів зі штучним інтелектом Amazon Web Services (AWS). Апаратними розробками займається підрозділ Annapurna Labs, який придбано у 2015 році. Результатом роботи лабораторії є сімейство чипів Amazon Graviton без ШІ на базі архітектури ARM, які випускаються майже десятиліття та вже змінили чотири покоління. Новіші чипи носять назви Trainium і Inferentia, вони вже орієнтовані на певні навантаження ШІ. Днями інженери компанії випробували сервер на базі нових процесорів, що дозволяє їм говорити про хорошу перевагу відносно конкурентів. Один із керівників проєкту стверджує, що нові чипи Amazon забезпечать у майбутньому на 40-50% краще поєднання продуктивності та ціни відносно рішень Nvidia.

Основний попит на нові чипи забезпечить сама Amazon. Платформа AWS займає приблизно третину ринку хмарних обчислень та є лідером у цій галузі, друге місце і 25% ринку припадає на Microsoft Azure. Згадується, що Amazon вже розгорнула інфраструктуру з використанням 250 тисяч чипів Graviton і 80 тисяч власних чипів для ШІ.

Джерела:
Wccftech
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Всі новини за 29.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: