З'явилися нові зображення та схеми кристалу AMD Strix Point

Китайський ентузіаст Nemez (GPUsAreMagic) виклав у соціальні мережі нове зображення кристала мобільного процесора AMD Strix Point з деталізованими схемами та коментарями. Він має значно більший розмір у порівнянні з Phoenix Point — 12,06х18,71 мм проти 9,06х15,01 мм. Збільшились розміри блоків CPU, iGPU та NPU. Техпроцес вдосконалено до TSMC N4P.

AMD Strix Point silicone

Процесор має 12 ядер, розподілених між двома CCX, один з яких містить чотири ядра Zen 5, що отримали L3-кеш об'ємом 16 МБ, а інший — вісім ядер Zen 5c, що мають кеш L3 обсягом 8 МБ. Обидва CCX взаємодіють з рештою чипа через шину Infinity Fabric. Досить великий iGPU займає центральну частину кристала. Він базується на графічній архітектурі RDNA 3.5 та містить 8 WGP (Workgroup Processor), що відповідає 16 блокам Compute Units. GPU має власну кеш-пам'ять L2 об'ємом 2 МБ, яка спрощує передачу даних до Infinity Fabric.

Окремо від iGPU розташовані його суміжні компоненти — Media Engine та Display Engine. Media Engine забезпечує апаратне прискорення для кодування та декодування h.264, h.265 та AV1, а також деяких застарілих відеоформатів. Display Engine відповідає за функціонування відеовиходів, на кшталт  DisplayPort, eDP й HDMI.

AMD Strix Point nods

NPU є третім основним логічним компонентом Strix Point. Цей NPU другого покоління від AMD помітно більший за той, що стоїть у Phoenix Point. Він базується на більш досконалій архітектурі XDNA 2 і містить 32 блоки ШІ з власною високошвидкісною локальною пам'яттю, а також логіку управління, яка взаємодіє з Infinity Fabric. Цей NPU задовольняє і навіть перевищує апаратні вимоги Microsoft Copilot+, забезпечуючи обчислювальну потужність 50 TOPS. Контролер пам'яті підтримує DDR5-5600 та LPDDR5-7500.

Кристал Strix Point має менший комплекс PCIe, ніж Phoenix. Кількість ліній PCIe Gen 4 скорочено до 16 (x8 PEG+x4 NVMe+x4, сконфігуровані як USB4 або GPP). Зменшення кількості ліній PCIe пояснюється тим, що AMD Strix Point розроблений для боротьби з Intel Lunar Lake, який також має лише PCIe x4 для PEG/GPP. А коли з'являться процесори Intel Arrow Lake-H і Arrow Lake-HX, їх зустріне AMD Fire Range, який має 28 ліній інтерфейсу PCIe Gen 5 і може працювати в парі навіть з найшвидшими дискретними мобільними графічними процесорами.

Джерело:
Techpowerup

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Всі новини за 30.07.2024 [ стрічка ]

Останні огляди: